Activitati practice legate de Santamaria Mica
Luna lui Rapciune (Septembrie), din calendarul popular romanesc, reprezinta un moment de cotitura in ceea ce priveste fenomenele meteorologice si activitatile gospodaresti. Ploile si frigul se pot instala de acum oricand, iar strangerea recoltelor capata intaietate in fata celorlalte activitati desfasurate pe langa casa.
Traditia populara incearca sa citeasca semnele vremii pentru a cunoaste cum va fi ea in perioada urmatoare. Astfel, daca Rapciune este cald, se spune ca luna Octombrie (Brumarel) va fi umeda si rece, iar daca in Septembrie infloresc scaietii, atunci va fi o toamna lunga si frumoasa.
Acum, spun batranii, pamantul se inchide pentru serpi si gaze, randunelele pleaca spre locuri in care sa ierneze, iar oamenii schimba palaria cu caciula. Santamaria Mica este una dintre cele mai importante sarbatori din toamna, de ea fiind legate o serie de traditii, obiceiuri si chiar activitati practice cu specific agricol.
Si totusi, in ziua praznicului crestinii trebuie sa inceteze activitatile domestice importante pentru a lasa loc trairii religioase.
Fiindca marcheaza sfarsitul verii si inceputul anotimpului tomnatic, Santamaria Mica - celebrata in fiecare an pe 8 septembrie - da startul la culesul poamelor de orice fel. Luna septembrie mai este cunoscuta sub numele de luna vinului - Vinitel sau Viniceriu, fiindca dupa 8 septembrie incepe culesul viilor.
In zonele unde exista belsug si motive de mandrie, culegerea fructelor si a legumelor de toamna este insotita chiar de targuri si iarmaroace pline de voie buna.
Tot acum se culeg ultimele plante medicinale, care se usuca la soare si se pun in saculeti pentru leacurile preparate in iarna. Dupa Santamaria Mica, gospodarul mai trebuie sa desfasoare o serie de activitati practice, cum sunt: batutul nucilor, semanatul graului, semanatul orzului si secarei.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Ce sunt si cum ajuta microelementele?
Substantele minerale sunt elemente de natura anorganica indispensabile organismelor vii, gasite frecvent sub forma ionica sau legate de vitamine.
-
Ilicele, un simbol de Craciun
Exista atatea legende si simboluri legate de Nasterea Domnului incat fiecare poveste reala sau imaginara nu face decat sa sporeasca frumusetea, magia si spiritualitatea uneia dintre cele mai minunate sarbatori ale crestinatatii.
-
Dieta poate preveni o boala precum Alzheimer?
Alzheimer, o boala asociata cu pierderea in timp a amintirilor despre cei dragi din jurul nostru, cu probleme legate de uitarea propriei istorii
-
Ce sunt nutrientii?
In ultimele decenii, interesul specialistilor fata de alimentatia sanatoasa a condus la dezlegarea unor "mistere" legate de proprietatile curative ale multor alimente.
-
Fenomenul de ecoturism in Romania
Termenul de ecoturism desemneaza, conform adoptarii si promovarii de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), "o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale direct legate de natura."