Garam masala, amestec indian de condimente
Garam masala este o combinatie de condimente diferite, pregatita dupa multe retete. Probabil la fel de multe cate familii traiesc in India.
Cu toate acestea exista si o reteta de baza. Dupa ce reusiti sa o aprofundati, mancarurile dumneavoastra vor deveni mai gustoase si veti putea sa improvizati noi retete pentru garam masala.
Acest amestec indian de condimente este utilizat in mare parte in India de nord la pregatirea felurilor principale ce contin carne de porc sau pui. Chiar daca in timp ce acestea sunt preparate se adauga putin din amestec, in final garam masala se poate adauga din nou in functie de gustul fiecaruia pentru a spori aroma.
Fiecare gospodarie are propriul fel de a pregati aceasta combinatie de condimente.
Ingrediente:
- 4 linguri cu seminte de coriandru
- 1 lingura cu seminte de chimion
- 1 lingura cu boabe de piper negru
- 1 si 1/2 linguri cu seminte de chimen negru
- 1 si 1/2 linguri cu ghimbir uscat
- 3/4 lingurita de cardamom negru
- 3/4 lingurita cuisoare
- 3/4 lingurita scortisoara
- 3/4 lingurita cu frunze de dafin zdrobite
Incalziti la foc mediu o tigaie si prajiti usor toate ingredientele (cardamonul adaugati-l ceva mai tarziu in compozitie), cu exceptia ghimbirului uscat, pana cand acestea capata o culoare cu cateva nuante mai inchisa. Amestecati si incercati sa depasiti tentanta dorinta de a grabi lucrurile printr-un foc sporit. Daca veti proceda astfel condimentele vor fi arse la suprafata si crude in interior.
Dupa ce s-au prajit bine opriti aragazul si lasati tigaia la racit. Pasul urmator dupa aceasta etapa este sa decojiti semintele de cardamon si sa le adaugati in amestec.
Intr-un blender potrivit sau o masina veche de cafea transformati-le in pudra, iar apoi depozitati-le intr-un loc racoros ferit de lumina, folosind la nevoie pudra magica.
Foto: 1
Articole asemănătoare
-
Laleaua Princess Unique
Soi de lalea dubla cu totul diferit de cele clasice, pe care le gasim de obicei in florarii si gradini, Princess Unique ofera privitorilor un amestec cromatic de rosu, portocaliu, galbene, toate in tonuri vii, acoperind inflorescentele cu petale ondulate, mari, viguroase.
-
Tratamente naturiste cu ienupar
Fructele de ienupar sunt folosite adesea in gastronomie ca un interesant condiment pentru fripturi si preparate mai grele, aducand un plus de aroma usor picanta, dulceaga, parfumata, fiind adesea adaugate in diverse retete casnice sau industriale de bauturi digestive sau pentru amestecuri de condimente.
-
Condimentele si secretele lor
Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.
-
Secretele condimentelor
Chiar daca sarea si piperul sunt considerate suficiente pentru a da gust felurilor de mancare, arta gastronomica intrebuinteaza uneori un numar superior de condimente pentru mai multa expresivitate.
-
Mancare indiana. Peste cu orez
Distinsa prin diversitatea preparatelor, bucataria indiana aduce in prim plan o combinatie de arome specifice, acestea datorandu-se multitudinii de condimente utilizate.