Actiunile medicinale ale patrunjelului

 

  In limbajul uzual patrunjelul sau Petroselinum crispum dupa denumirea stiintifica este o planta inzestrata cu multe substante benefice pentru sanatatea organismului nostru.

Patrunjelul este o adevarata polivitamina naturala. Deoarece contine mai multa vitamina C decat lamaile, portocalele sau varza.

Aproximativ 100 de grame de patrunjel verde contine 200-240 de miligrame de vitamina C plus vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K si E.

Patrunjelul imbunatateste functiile sistemului imunitar si ajuta organismul in lupta impotriva stresului. Stim cu totii ca starile de stres sunt cele mai mari consumatoare de vitamine.

Petroselinum crispum contine mai mult fier decat spanacul si florura mai multa decat in alte alimente, astfel poate contribui la consolidarea si tonifierea sistemului osos.

In cantitati mici, patrunjelul contine proteine mai multe decat consumul a 2 oua spre exemplu.

Semintele de patrunjel sunt un tonifiant natural pentru sistemul digestiv si stimuleaza pofta de mancare. De asemenea patrunjelul este considerat afrodiziac.

Pentru cei suferinzi de hepatita A, B, C si E este folositor sucul din frunze de patrunjel.

Este indicat si pentru bolile de piele sau vanatai.

Se toaca frunzele de patrunjel si se pun intr-un recipient. Peste acestea se toarna suficient otet astfel incat frunzele sa fie acoperite.

Se lasa la macerat timp de 3 zile, urmand a se aplica pe piele cu un tampon de vata.

Pentru albirea si uniformizarea pielii se pune in apa de baie decoct din radacina de patrunjel.

Decoctul se prepara dintr-un kilogram de radacina de patrunjel si 5 litri de apa. Se pune la fiert timp de o ora, apoi se strecoara si se pune in cada. Puteti face zilnic baie cu acest decoct.

In afectiunile endocrine sau pentru femeile care au dureri menstruale, se piseaza o lingurita de seminte de patrunjel si pulberea obtinuta se tine sub limba timp de 10 minute, dupa care se inghite.

Pentru bolile infectioase, este recomandat consumul de frunze de patrunjel tocate fin si amestecate cu suc de lamaie si felii de ceapa.

Consumand 20 de mililitri de suc proaspat de patrunjel de 3 ori pe zi putem preveni aparitia unor forme de cancer si totodata cei care urmeaza tratamente impotriva cancerului au sansa de a scapa de efectele secundare ale acestora.

Articole asemănătoare

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Fructe exotice. Rambutanul

    Rambutanul este un fruct comestibil intalnit cu predominanta in sud-estul Asiei. Pentru tailandezi, filipinezi sau vietnamezi acesta este la fel de comun precum marul in alte parti ale globului.

  • Cele mai populare condimente indiene

    Mancarea indiana este deosebita fiindca in esenta reprezinta amestecuri de ingrediente si arome exotice.

  • Proprietatile medicinale ale plantei Rubarba

    Rubarba, sub denumirea stiintifica Rheum rhabarbarum, este o planta foarte veche ce a fost utilizata in medicina alternativa si in domeniul horticulturii, in China Antica.

  • Actiunile binefacatoare ale fructelor si algelor de mare

    Oamenii de stiinta au dovedit ca algele marine au un efect pozitiv la nivelul intregului organism uman. Gillian McKeith mentioneaza in cartea sa - "Living food for health" ("Viata alimentara pentru sanatate") ca fructele si algele de mare contin minerale-cheie care nu au fost gasite in compozitia altor plante sau alimente.


Warning: fopen(cache/a2afc8c5844eb0b649152bb9ed4f1db9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139