Veltheimia bracteata
A fost botezata dupa numele botanistului A.F.Graf von Veltheim.
Denumire comuna: Crinul padurilor
Familie: Hyacinthaceae
Origine:
Aspect si prezentare: Planta din categoria bulboaselor, ce formeaza o rozeta larga de frunze verzi lucioase, mari, de cca 30-35 cm lungime, cu margini ondulate. Din mijlocul acestei rozete se inalta o tija florala de cca 40-50 cm, ce poarta in varf mici flori tubulare de culoare roz, stranse intr-un manunchi alungit.
Conditii de cultivare
Necesita lumina indirecta, dezvoltandu-se foarte bine chiar si in semiumbra. Vara trebuie protejata de razele directe ale soarelui.
Prefera spatiile racoroase si aerisite, temperatura ridicata din miezul verii determinand planta sa intre in repaus. Iarna, are nevoie e de un spatiu in care sa beneficieze de lumina filtrata si temperatura cuprinsa intre 14 si 17 grade. Intrucat nu rezista la inghet, plantele cultivate vara in gradina vor fi pastrate pe perioada iernii, ca plante de interior.
Udarea se va face in concordanta cu temperatura si lumina la care este expusa planta. Cantitatea de apa asigurata in mod periodic, pe timp de vara, se va reduce simtitor o data cu scurtarea zilelor si racirea vremii.
Substratul trebuie sa fie unul usor si poros, care sa nu permita acumularea si stagnarea apei. Orice combinatie de materiale de cultura folosite trebuie sa contina nisip si turba pentru asigurarea drenajului.
Umiditatea atmosferica ridicata ajuta la mentinerea aspectului sanatos si lucios al frunzelor dar nu este absolut obligatoriu, planta tolerand bine si aerul mai uscat, daca beneficiaza de o aerisire corespunzatoare.
Fertilizarea cu solutii diluate de nutrienti, pentru plante cu flori, se poate aplica la intervale de 3 sau 4 saptamani si numai dupa ce incep sa iasa primele
Inmultirea se realizeaza prin separarea, la intervale mari de timp (3-5 ani), a bulbilor ce se formeaza imprejurul bulbului mama. Operatiunea se efectueza toamna, dupa epuizarea infloririi si uscarea frunzelor. Pentru replantare se vor folosi ghivece largi, nu prea inalte, astfel incat varful bulbilor sa ramana la suprafata solului de cultivare.
Se mai poate inmulti si prin seminte, semanate toamna in interior. Procedeul este greoi, caci dureaza foarte mult pana la obtinerea florilor.
Inflorirea are loc iarna sau primavara, in functie de momentul plantarii bulbilor si conditiile oferite, aceasta putandu-se repeta la interval de cateva luni.
Sfaturi speciale: La repunerea in vegetatie a bulbilor, udarea se va face cu zgarcenie, la inceput, cantitatea de apa administrata, marindu-se treptat, pe masura ce apar frunzele.
Alte specii: V.capensis, V.deasii.
Martie 2008
Gradinamea.ro
V.S.
Articole asemănătoare
-
Bauhinia purpurea - Arborele cu fluturi roz
Cultivat in aer liber, in zonele de provenienta, arborele Bauhinia purpurea ajunge pana la 5 m inaltime, cu frunze de pana la 20cm. Clima din tara noastra nu ii permite cultivarea, astfel ca poate fi tinut doar in conditii de interior.