Unelte de gradinarit pentru taierea pomilor
Echipamentul de baza pentru efectuarea taierilor la pomi fructiferi este: o foarfeca, un bomfaier cu panza de fierastrau, un cosor si o piatra abraziva.
Calitatea uneltelor de gradinarit determina calitatea taierilor. Instrumentele de marca, bine intretinute, usureaza mult activitatea de taiere, scurteaza timpul interventiei si realizeaza operatii corespunzatoare. Ideea ca doar pentru 2-3 pomi fructiferi sau cateva tufe decorative nu se justifica o investitie in instrumente bune, de calitate; ele sunt mai durabile si probabil au un design mult mai bun.
Unelte pentru gradina
Foarfeci de gradina
Pentru taierile la pomii si semiarbustii fructiferi, de mai multi ani se folosesc foarfeci speciali confectionati din metale usoare, cu un singur tais. Ele sunt usoare si simplu de manuit, iar pe langa asta au o serie de alte avantaje: lamele de taiere din otel cromat sunt usor de inlocuit, inchizatoarea se poate actiona cu mana ce tine foarfeca, parghiile au camasi de plastic ce impiedica iritarea pielii si indeparteaza senzatia de rece (camasile din plastic au in general culori vii, ceea ce usureaza gasirea clestilor printre alte unelte) si, in sfarsit, o pereche de aparatori din cauciuc protejeaza axele mobile protejand lubrifiantul si impiedicand intrarea prafului.
Pomicultorul cu experienta poseda probabil uneltele necesare, care corespund cat mai bine cerintelor sale. Un incepator, inainte de a cumpara unelte de gradinarit trebuie mai intai sa incerce mai multe pentru a stabili gradul de adaptare cu insusirile sale fizice. Unele magazine ofera unelte pentru stangaci, special adaptate. In timpul lucrului nu este nevoie permanenta de foarfeca, de aceea este nevoie si de o trusa (teaca) pentru ea. De obicei aceasta se baga la brau pentru a nu fi tot timpul la indemana. Vechile truse din piele au fost inlocuite cu unele confectionate din plastic, care nu sunt la fel de durabile. In cazul in care foarfeca nu va fi utilizata un timp, e recomandabil sa scoateti arcul din dispozitiv, pentru a evita obosirea otelului.
Cultivatorii de tufe si arbusti fructiferi au nevoie de foarfeci cu manere lungi, atat pentru a efectua taieri in zone greu accesibile mainii, cat si pentru a evita intepaturile rugilor.
Exista dispozitive carora li se poate monta o foarfeca obisnuita, care, manevrata de la sol, poate actiona la inaltimi de cativa metri.
Fierastrau de gradina
Nu orice fierastrau care se gaseste in magazine este bun pentru taierile pomilor si arbustilor fructiferi. Rama metalica a cunoscutului bomfaier careia i se aplica o panza de fierastrau si nu una de bomfaier este mai practica in pentru lucrarile de taiere pentru ca are posibilitati de intindere a panzei, precum si posibilitatea de rotire a planului panzei la un unghi convenabil. In functie de cat de buna este, panza va trebui ascutita mai des sau mai rar. In perioadele lungi in care nu este folosita, panza fierastraului trebuie relaxata si unsa cu vaselina.
Pe langa acest tip de fierastrau, mai este utilizat si fierastraul sabie. Acesta are un maner, o lama lata, usor curbata si care se ingusteaza spre varf. Fierastraul sabie actioneaza numai la tragere si este mai folositor mai ales pentru taierile de la baza coroanei, acolo unde se poate actiona de la sol. In timpul transportului, panza va fi protejata cu o aparatoare din lemn care protejeaza dintii de loviri si deformari. Cand este necesar, dintii se vor ascuti si se va reface ceaprazul. Fierastraiele sabie sunt, de obicei, folosite la taieri mai grosolane. Este bine ca ele sa dubleze bomfaierul.
Cutit de gradina
Cutitul de gradina se utilizeaza mai ales pentru decuparea si indepartarea zonelor bolnave din scoarta si lemn. Cand aceste zone au aparut pe crengile tinere al caror tegumente nu sunt inca scortoase se poate folosi briceagul de altoit. In zonele aflate pe scoarta se poate impune folosirea daltii si ciocanului de lemn.
Gradinarii cu mai multa experienta nu pot renunta la fasonarea marginilor ranilor provocate de taierile cu fierastraul, folosindu-se pentru aceasta de briceagul de altoit. Astazi exista tendinta de renuntare la o astfel de fasonare si este aplicata doar atunci cand prin folosirea unui fierastrau cu dinti grosolani scoarta s-a desprins in fibre in zona de taiere.
Pietre abrazive
Pentru ascutirea foarfecilor si cutitelor sunt necesare pietre abrazive. Acestea pot fi naturale (bucati de roca cu calitati abrazive) sau artificiale (din pietre naturale macinate si aglomerate). Sunt recomandate pietrele cu doua fete abrazive, cu granulatie mare si fina. Granulatia mare va fi folosita pentru ascutirea foarfecilor, iar granulatia fina pentru cutite. Stirbiturile mari nu vor putea fi indepartate cu piatra abraziva, ci trebuie sa apelati la un atelier specializat.
Ingrijirea uneltelor de gradina
Functionalitatea inedelungata in cele mai bune conditii depinde nemijlocit de ingrijirea ce li se acorda uneltelor de lucru.
Astfel, cand vine vorba de foarfeca de gradina, trebuie sa stiti ca articulatiile mobile ale acesteia (axul central, inchizatoarea si arcul) trebuie unse periodic si dupa incetarea lucrului pe o durata mai mare.
Alte probleme:
- daca lama de taiere s-a tocit, este necesara o ascutire pe partea cu granulatie mare a pietrei abrazive, dupa ce aceasta a fost umezita cu apa;
- daca foarfeca are un joc prea mare in axul principal, permitand mladitelor sa patrunda intre falca si cutit (intre cele doua lame ale clestelui), inseamna ca trebuie sa strangeti piulita aflata intr-unul din capetele axului si care, de obicei, este prevazuta cu un fluture;
Indiferent ca este vorba de o foarfeca cu lama de taiere detasabila sau de una clasica, in fiecare toamna ele trebuie demontate, degresate si reunse; nu uitati sa verificati uzura elementelor componente.
Un fierastrau bun trebuie in primul rand sa taie bine, de aceea, prima grija va fi starea panzei de taiat. O panza de calitate va functiona perfect fara ascutiri prea dese, fara deformari nedorite, ruperi de dinti, etc. Filetul intinzatorului trebuie uns periodic, iar tensiunea in panza si unghiul de inclinare al acesteia trebuie si ele verificate periodic, deoarece se modifica cu timpul. Ascutirea panzei de fierastrau se poate face cu o pila triunghiulara urmarind atent conturul initial al dintilor. Pentru conditionarea unei panze noi este bine sa cautam un atelier specializat.
Cosorul sau briceagul de altoire cu lama plianta este pilit de producator doar pe o parte a lamei. Ascutirile ulterioare trebuie sa se faca pe aceasi zona. Se incepe prin folosirea suprafetei cu granulatie mare a pietrei abrazive, dupa ce aceasta a fost umezita.
Dupa ce s-a ascutit briceagul, se repeta operatia cu partea de granulatie fina a pietrei. Cutitele, cand sunt cumparate, nu sunt ascutite si gata de folosire; ele au fost doar pilite, nu si polizate si de aceea trebuie ascutite pe piatra abraziva.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Lucrari de gradinarit in luna august
In lumina razelor de soare de sfarsit de vara, gradina este foarte “colorata”, incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor. Mai mult chiar, acesta reprezinta primul semn ca a sosit vremea recoltarii legumelor timpurii si ca se impun noi masuri de intretinere.
-
Masca naturala cu iaurt si zeama de lamaie pentru tenul acneic
O masca facuta in casa este intotdeauna benefica pentru ten, deoarece contine numai ingrediente naturale, cu actiuni folositoare. Va propunem sa incercati masca cu iaurt si zeama de lamaie pentru tenul acneic.
-
Planuri de amenajare pentru gradinile cu dimensiuni reduse
Exista multe persoane pasionate de flori si de gradinarit in general, insa din pacate locuiesc in orase mari si aglomerate
-
Masca cu banane si ulei de masline pentru un ten hidratat
Utilizarea produselor cosmetice preparate la domiciliu din fructe proaspete ori legume si alte substante nutritive reprezita o modalitate simpla de curatire a pielii si totodata de hranire a acesteia. Va propunem o masca cu banane si ulei de masline pentru un ten hidratat.
-
Masca cu suc de morcovi pentru hidratarea tenului
Pentru a beneficia de calitatile acestui suc de morcovi, va invitam sa incercati masca cu suc de morcovi pentru hidratarea tenului.