Trucuri pentru flori presate rezistente
Obisnuim sa le punem intre paginile cartilor sau sa le pastram intr-un album, dar in Japonia arta presarii si aranjarii florilor uscate in adevarate opere de arta are deja o istorie de sute de ani (cele mai veche atestari datand din secolul XVI) si poarta numele de oshibana. Maestrii oshibana reusesc sa faca din petale, flori, frunze, crengute, ace de conifere compozitii delicate, de o rara frumusete, folosind tehnici si reguli predate de la o generatie la alta, si treptat aceasta arta a depasit hotarele nipone, ajungand sa cucereasca pasionati de toate varstele si din toate colturile lumii. Dar primii pasi, pana cand veti decide daca este o pasiune care sa va atraga, nu trebuie sa fie nici foarte complicati, nici costisitori. Puteti avea primele flori presate cu cateva proceduri simple, si nu doar ca vor rezista ani buni, dar s-ar putea ca rezultatul final sa va surprinda placut.
1. Primul pas este sa alegeti florile pe care doriti sa le presati. La inceput ar fi de preferat sa gasiti plante cu corole mari, petale cat mai late si in culori vii, si neaparat cand sunt bine inflorite. Nici bobocii, nici florile deja trecute, care vor incepe sa se usuce, nu sunt optiuni indicate. Puteti sa alegeti doar petalele florii, puteti sa faceti combinatii cromatice si de forma, va puteti juca oricum si oricat cu viitoare compozitie florala, nu exista mai ales la inceput reguli pe care trebuie sa le respectati. Iar bobocii mai voluminosi, cum sunt cei de trandafir, si care ar putea reprezenta o provocare sunt pur si simplu taiati in doua, pe lung, sau pe puteti folosi numai petalele. Pentru un cadru care sa pastreze o floare primita de la cineva drag sau primii pasi ezitanti intr-un hobby ce ar putea deveni o pasiune si o arta este destul sa aveti mult entuziasm si libertate.
2. Cei care sunt deja pasionati de oshibana sau isi doresc rezultate cat mai bune de la inceput nu vor folosi carti sau alte obiecte grele, ci vor cumpara chiar o presa pentru flori uscate. Astazi mult mai usor de gasit (se pare ca arta japoneza a inceput sa atraga tot mai multi adepti) este cea mai buna solutie, dar in lipsa ei si improvizatiile se pot dovedi salvatoare. Aveti nevoie de doua bucati mari de placaj sau carton tare, gaurite in colturi, unde veti pune suruburi pe masura. Puneti pe prima bucata hartie de pergament sau, dupa caz, hartie de ziar (mai ales pentru plantele cu mai multe seva) acoperiti florile alese cu alta hartie si puneti deasupra cea de a doua parte din placaj, strangand treptat suruburile pana cand viitoarea creatie este bine si egal presata. Putin mai mult de munca in prima faza, dar arata mai interesant decat un teanc de carti grele sau un dictionar. Iar rezultatele vor fi mai bune.
3. Ati ales o presa improvizata, una profesionista sau poate ati folosit vechile tehnici (flori puse intre paginile unei carti groase sau in foi de ziar puse in mijlocul unui dictionar), dar la final florile vor fi gata. Este nevoie sa le tineti cel putin 7 - 10 zile intr-un loc uscat, cu un nivel al umiditatii cat mai scazut. Este recomandat sa schimbati hartia de pergamente la fiecare 48 de ore, altfel exista riscul ca apa din floare sa nu se evapore la timp si sa apara mucegaiul, iar orice sansa de a mai salva ceva este compromisa. Puteti sa lasati florile mai multa vreme, daca doriti, si apoi este important cum doriti sa le pastrati si mai ales sa le expuneti.
4. Maestrii oshibana au inventat tot felul de tehnici si metode pentru a transforma flori, petale, frunze si ramurele uscate in opere de arta, insa pentru inceput, daca nu doriti sa le tineti pur si simplu intre paginile cartii favorite, o rama cu geam este suficienta. Gasiti tot felul de modele de rame pentru fotografii in magazine, alegeti una de dimensiunile potrivite si incercati sa asezati florile uscate pentru a construi o compozitie cat mai interesante. Puteti folosi foarte putin lipici pentru a fixa elementele, esential este ca rezultatul final sa fie armonios si echilibrat, formele si culorile sa se potriveasca si mai ales sa se completeze. Expus pentru a fi admirat de vizitatori si pentru a schimba incaperea, un astfel de cadru va rezista surprinzator de mult in timp.
Foto: preservedgardens.com
Articole asemănătoare
-
Sapte trucuri pentru a pastra florile proaspete mai mult timp
Odata puse in vaza florile nu vor rezista la nesfarsit, si dupa doar cateva zile multe dintre ele isi pierd prospetimea si frumusetea. Chiar daca nu le veti putea pastra pentru totdeauna exista cateva mici trucuri simple pentru a va bucura mai multa vreme de culorile vii.
-
Aprikola - trandafirii de culoarea piersicilor
O varietate cu flori mari, rezistente si usor de ingrijit
-
Petunii Red Star
Sunt flori relativ usor de ingrijit, recomandate atat celor cu multa experienta in gradina, dar si celor care fac abia primii pasi in lumea acestui hobby, au nevoie de lumina solara si trebuie udate moderat, mai ales in prima perioada dupa plantare.
-
Freziile roz
Freziile roz pot fi plantate in gradina sau pot fi tinute in ghivece sau jardiniere, pe balcon sau intr-o camera unde au suficient soare, iar la maturitate vor avea flori multiple, nuanta roz intens, foarte frumoase si cu un parfum usor, discret. Sunt foarte potrivite atat pentru efectul decorativ, cat si ca un eventual cadou.
-
Trucuri pentru a va bucura mai mult de flori proaspete
Cu doar cateva trucuri simple va veti putea bucura de flori mai multa vreme