Tratamente cu plante pentru aritmii cardiace

teatamente cu plante pentru aritmii cardiaceAritmiile cardiace sunt de mai multe feluri. In cazul in care inima bate mai des de 70-80 batai pe minut, afectiunea de numeste tahicardie. Daca din contra, ritmul ei incetineste sub 65 de batai pe minut, afectiunea se numeste bradicardie. In ambele cazuri este vorba despre un ritm anormal al contractiilor inimii. Medicii recomanda in primul rand evitarea consumului de bauturi alcoolice, a excitantelor cardiace precum cafeaua sau ceaiul negru si oprirea fumatului.

 

Exista si o serie de plante din care se pot prepara remedii pentru aceste afectiuni:

  • Talpa gastii (Leonurus cardiaca)
  • Paducel (Crataegus monogyna, Crataegus oxyacantha)
  • Unguras (Marrubium vulgare)

Paducelul este un arbust din familia Rosaceae, inrudit cu macesul. Creste sub forma unei tufe spinoase in poieni, la liziera padurilor, dar si pe dealuri si in carangurile de pe dealuri. Speciile pe care le intalnim in Romania sunt Crataegus oxycantha si Crataegus monogyna. Substantele active pe care le gasim in atat in florile cat si in frunzele sale sunt acidul crategic, acidul ursolic, vitamina C, tanin, flavonoizi si uleiuri aromate.

 

Ceaiul de paducel produce vasodilatarea arteriala, scaderea tensiunii si are efect sedativ. In acelasi timp este si un tonic al inimii.

 

Stiati ca? Produsele pe baza de paducel sunt numite de specialistii francezi laptele batranilor, datorita efectelor benefice pe care le are in special asupra persoanelor de varsta a treia.

  

Ungurasul este o planta medicinala din familia Lamiaceae, inalta de 30-50 cm, acoperita cu perisori care ii confera un aspect albicios. Infloreste incepand din iunie pana in septembrie, perioada in care se pot recolta partile aeriene ale pantei. Este o planta fara pretentii, rezistenta la seceta si o putem intalni in locuri insorite, pe terenurile necultivate sau pe pasuni.

 

Planta este pomenita in medicina antica egipteana dar si in cea indiana, ca expectorant si remediu in diferite afectiuni respiratorii. Ceaiul de unguras provoaca scaderea tensiunii si se recomanda pacientilor hipertensivi, efect care se datoreaza continutului de azotat de potasiu si colinei. Se prepara infuzii din o lingura de planta uscata si maruntita la o cana de apa clocotita, iar ceaiul se bea pe stomacul gol.

 

Stiati ca? Ungurasul datorita ingredientilor activi pe care ii contine indeparteaza lacustele.

 

Talpa gastii se mai numeste in popor si creasta cocosului sau somnisor. Face parte din familia Lamiaceae si este o planta inalta de 1,5 m. Creste in aceleasi conditii ca si ungurasul si infloreste toata vara. O putem intalni si pe dealuri si in fanete.

 

De la talpa gastii se pot utiliza in scop terapeutic partile aeriene care se recolteaza, de asemenea, cand planta este inflorita. Se recomanda in starile depresive, de surescitare, planta regland bataile inimii. Scade tensiunea arteriala si produce somnolenta (este de 3 ori mai puternica decat valeriana!)

 

Dragos Serban

26.10.2006

 

Leonorus cardiaca

Foto: Rolv Hjelmstad, rolv.no

Talpa gastii

Articole asemănătoare

  • Specialitati pentru masa de Paste. Ciorba de miel cu bors si smantana

    De indata ce vine Pastele, fiecare familie se pregateste cu bucate alese cu grija pentru a avea o masa imbelsugata in aceasta zi. Din meniul unei asemenea zile speciale, nu lipseste ciorba de miel cu bors si smantana.

  • Cele mai bune tehnici pentru gradinaritul indoor

    Daca vreti sa cultivati cateva legume si ierburi aromatice indoor, trebuie sa incepeti sa planificati si amplasarea unei gradini intr-un spatiu conex al casei dumneavoastra. Daca nu aveti idei prea multe si nu stiti ce sa cresteti, puteti incepe cu amenajarea unei gradini cu plante aromatice.

  • Tratamente preparate acasa pentru pielea uscata

    Tenul uscat apare la persoanele cu o piele subtire, fragila si iritabila ori la persoanele in varsta. Pielea uscata ne poate crea disconfort. De aceea, ea are nevoie de ingrijire zilnica, intensiva si regulata, in functie de stadiul de uscaciune prin care trece pielea noastra.

  • Grapefruit, un fruct benefic pentru piele

    Grapefruitul - binecunoscut pentru proprietatile sale de intinerire - este unul dintre citricele intrebuintate in diverse tratamente. Incercati sa va preparati acasa cateva retete naturale cu grepfrut pentru ingrijirea pielii. Cu ajutorul acestor masti preparate din grapefruit, puteti lupta cu pistruii si ridurile, ori cu petele pigmentare usoare.

  • Decor cu plante pentru intreaga casa

    Asa cum suntem obisnuiti cu plantele de interior la birou sau in camera de zi de acasa, tot asa ar trebui sa decoram cu plante si interiorul baii.


Warning: fopen(cache/e537db566984ccaa2f423a97722c2678) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139