Tratamente naturiste
TEI ARGINTIU
Denumire stiintifica: Tilia tomentosa
Denumiri populare:
cei, tei alb., tei balan, tei bun, tei cainesc, tei de toamna,Afectiuni:
amigdalitebronsita
dischinezie biliara
dureri de piept
faringite
gripa
insomnii
laringite
nevroze; stomatite
tuse
Mod de intrebuintare:
"Pulbere: planta se macina fin, dupa care se cerne. Se ia, de regula, o lingurita rasa de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se înghite cu apa. Se poate manca dupa 30 de minute de la administrarea plantei. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 10 zile, deoarece i se altereaza proprietatile. Maceratul la rece: o lingurita de pulbere din flori de tei se lasa la macerat într-o cana cu apa, timp de 6h ore, dupa care se filtreaza si se bea pe stomacul gol. Se consuma 2-3 cani pe zi. Infuzia combinata: (reteta pentru obtinerea a 250 ml.) 1-2 lingurite de pulbere de flori de tei se lasa la înmuiat într-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 de minute, dupa care se lasa Ia racit; se combina cele doua extracte; acest preparat se bea cu un sfert de ora înainte de masa. Doza - 3 cani pe zi. Infuzia combinata superconcentrata: se prepara întocmai ca si cea anterior prezentata cu deosebirea ca va fi mai concentrata: 2-3 linguri de planta în loc de 1 - 2 lingurite. Infuzia fierbinte: (aceasta forma de administrare se utilizeaza mai ales datorita efectului sau hipertermiant; pentru efecte vindecatoare în cazul afectiunilor grave, plantele se administreaza numai sub forma de pulbere, macerat, tinctura sau infuzie combinata; ceaiul distruge mai mult de 80% din principiile active ale plantei) - peste o lingurita de pulbere de flori de tei se adauga o cana (250 ml) de apa fierbinte, se acopera si se lasa sa infuzeze vreme de 10-15 minute, dupa care se îndulceste cu miere si se consuma cat mai calda posibil. Doza - 3Alte plante pentru afectiuni similare
ROSTOPASCA
Chelidonium majus
URZICA
Urtica dioica
ANIN NEGRU
Alnus glutinosa
VARZA ALBA
Brassica oleracea
TARHON
Artemisia dracunculus
NALBA MICA
Malva negleta
MAGHIRAN
Origanum majorana
CASTRAVETE
Cucumis sativus
COADA SORICELULUI
Achillea millefolium
PORUMBAR
Prunus spinosa
CIMBRISOR
Thymus serpyllum
ROZMARIN
Rosmarinus officinalis
ROINITA
Melissa officinalis
OSUL IEPURELUI
Ononis spinosa
COADA RACULUI
Potentilla anserina