Tratamente naturiste
GHINTURA GALBENA
Denumire stiintifica: Gentiana lutea
Denumiri populare:
abrameasca, cahincea, duntura, lantura, ochincea, stegera, strigoaie, tintura.,Afectiuni:
ascaridiozaexcitarea sucului gastro-intestinal
gripa
stimularea functiei ficatului
stimularea poftei de mancare
stimularea sistemului nervos
Mod de intrebuintare:
Se consuma sub forma de infuzie, tinctura, decoct, vin, sirop. Atat infuzia cat si decoctul se prepara folosind o lingurita de radacina maruntita la 1l de apa. Tinctura se prepara macerand 20g radacina in 100g alcool de 700 gr timp de 7-8 zile. Din acest preparat se consuma 10-15 picaturi in apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Vinul se prepara din 30g raracina maruntita care se amesteca cu 60g alcool de 70gr pana se umezeste uniform, se lasa intr-un vas inchis timp de 24 h, apoi se adauga 1l de vin si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitand din cand in cand amestecul. Se strecoara si se filtreaza printr-o panza groasa. La aceasta cantitate se poate adauga 100-200 g zahar. Se consuma cate o lingura de vin cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese principale. Preparatele din ghintura luate inaintea meselor sporesc pofta de mancare, consumate dupa masa ele au efect diuretic.Alte plante pentru afectiuni similare
PEPENE VERDE
Citrullus lanatus
TRAISTA CIOBANULUI
Capsella bursa pastoris
LEVANTICA
Lavandula augustifolia Miller
SPLINUTA
Solidago virgaurea
VENTRILICA
Veronica officinalis
ALOE
Aloe arborescens
GHINTURA GALBENA
Gentiana lutea
MUSTAR NEGRU
Brassica nigra
COADA SORICELULUI
Achillea millefolium
VaSC
Viscum album
PATLAGINA
Plantago media
GRAU
Triticum aestivum
CASTRAVETE
Cucumis sativus
SCHINDUF
Trigonella foenumgraecum
SCaNTEIUTA
Anagallis arvensis