Traditii culinare de Pasti la romani
Pastile, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, asemenea sarbatorii Nasterii Domnului sau a Anului Nou reprezinta pentru majoritatea romanilor un bun prilej de a se reuni intreaga familie si de a vizita persoanele dragi.
Din acest motiv, intrucat a mai ramas numai o zi pana la evenimentul mult asteptat, pregatirile au intrat deja pe ultima suta de metri. Curatenia a fost facuta iar casa aranjata, numai preparatele culinare au mai ramas in grija gospodinelor harnice.
Desi traditiile culinare de Pasti difera de la o regiune geografica la alta si intr-o mica masura chiar de la o familie la alta, putem distinge cateva preparate intalnite pretudindeni intre granitele tarii, fara de care sarbatoarea nu ar avea acelasi farmec.
Dintre acestea, cele mai importante sunt urmatoarele preparate de miel: drobul, ciorba de miel si friptura, insa la fel de importante sunt si deserturile.
Din partile Bucovinei s-a raspandit in toata
Fara indoiala insa, cel mai cunoscut aliment si simbol al Pastilor din toata lumea crestina este oul rosu. Traditia spune ca Maica Domnului, lasand la picioarele Fiului sau rastignit un cos cu oua, acestea s-au colorat cu sangele lui. Geniul popular romanesc a ridicat obiceiul inrosirii oualor la nivel de arta prin incondeierea lor cu diferite modele si culori.
Pentru gust si originalitate bucatele traditionale din perioada Pastilor merita sa ocupe un loc de cinste pe mesele tuturor romanilor si sa fie cunoscute intr-o mai mare masura de celelalte popoare ale lumii.
Articole asemănătoare
-
Ouale de Pasti, simple alimente si bijuterii
Obiceiul colorarii oualor de Pasti este unul dintre cele mai cunoscute in lume. Pentru crestini, culoarea rosie semnifica puterea purificatoare a focului si sangele scurs pe cruce al lui Hristos.
-
Delicii de Paste. Cotlet de miel la cuptor cu rozmarin si usturoi
Chiar daca nu va incanta atat de mult carnea de miel, puteti totusi sa gustati macar o mica portie din friptura apetisanta de miel la cuptor cu rozmarin si usturoi.
-
Delicii de Paste. Pulpa de miel la cuptor cu mix de legume
Printre atatea delicii speciale pentru sarbatorile pascale, se numara si reteta gustoasa de pulpa de miel la cuptor cu mix de legume.
-
Crema calda de cacao la pahar
O bautura mai densa, dar foarte delicioasa este crema calda de cacao la pahar. Ingredientele de care aveti nevoie le gasiti in cele ce urmeaza:
-
Aripioare de pui la cuptor cu miere si lamaie
O reteta apetisanta, dar cu un gust diferit este cea de aripioare de pui la cuptor cu miere si lamaie. Ingredientele necesare pentru preparare sunt urmatoarele: