Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
TRADITII CULINARE DE PASTI LA ROMANI

Traditii culinare de Pasti la romani

 Pastile, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, asemenea sarbatorii Nasterii Domnului sau a Anului Nou reprezinta pentru majoritatea romanilor un bun prilej de a se reuni intreaga familie si de a vizita persoanele dragi.

 

Din acest motiv, intrucat a mai ramas numai o zi pana la evenimentul mult asteptat, pregatirile au intrat deja pe ultima suta de metri. Curatenia a fost facuta iar casa aranjata, numai preparatele culinare au mai ramas in grija gospodinelor harnice.

 

Desi traditiile culinare de Pasti difera de la o regiune geografica la alta si intr-o mica masura chiar de la o familie la alta, putem distinge cateva preparate  intalnite pretudindeni intre granitele tarii, fara de care sarbatoarea nu ar avea acelasi farmec.

 

Dintre acestea, cele mai importante sunt urmatoarele preparate de miel: drobul, ciorba de miel si friptura, insa la fel de importante sunt si deserturile.

 

Din partile Bucovinei s-a raspandit in toata tara traditionala pasca facuta cu branza dulce de vaca, stafide, vanilie si alte arome care iti lasa gura apa. Cozonacul cu diferite umpluturi este de asemenea nelipsit de pe mesele celor ce respecta  mostenirile sosite din batrani. Inainte de a fi consumate se obisnuieste ca acestea sa fie duse la biserica intr-un cos la slujba de Inviere pentru a fi sfintite.

 

Fara indoiala insa, cel mai cunoscut aliment si simbol al Pastilor din toata lumea crestina este oul rosu. Traditia spune ca Maica Domnului, lasand la picioarele Fiului sau rastignit un cos cu oua, acestea s-au colorat cu sangele lui. Geniul popular romanesc a ridicat obiceiul inrosirii oualor la nivel de arta prin incondeierea lor cu diferite modele si culori.

 

Pentru gust si originalitate bucatele traditionale din perioada Pastilor merita sa ocupe un loc de cinste pe mesele tuturor romanilor si sa fie cunoscute intr-o mai mare masura de celelalte popoare ale lumii. 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/94c724b59689d0a752b31654f99d9d1e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139