Genul cuprinde numeroase specii arbustive si agatatoare; sunt decorative prin florile parfumate, divers colorate (rosu, alb sau roz) asezate in buchete compacte, terminale. Specia Clerodendron thomsoniae - "Arborele norocului" are florile usor pendule, albe, cu extremitatile rosii. Infloreste toata vara si se inmulteste usor prin butasire.
Clivia este unul din cei mai populari crini de camera. Creste in forma de tufa scurta si deasa. Tulpina este scurta si mult ingrosata, iar din mijlocul frunzelor lungi, liniare, late, de culoare verde inchis, lucioase si asezate in evantai apar tulpini florale foarte viguroase, de 30-60 cm inaltime, care poarta in varf un buchet de flori (12-15) asemanatoare celor de crin rosu-oranj, monocolore sau cu centrul galben. Specia Clivia miniata are flori mai mari, mai deschise, colorate mai intens si orientate in sus. La Clivia nobilis florile sunt mai pale si orientate usor in jos, ca niste clopotei.
Genul reuneste aproximativ 150 de specii de plante erbacee perene, originare din America Centrala si Meridionala si care sunt adaptate atat cultivarii in aer liber, cat si in sera sau in apartament. Speciile cele mai cultivate de Columnea cresc, in general, sub forma unor plante agatatoare. Frunzele sunt ovale, de culoare verde stralucitor, adesea acoperite cu peri albi. Primavara, planta face numeroase flori solitare, de forma tubulara, de culoare rosie sau in tonuri care merg de la galben la rosu.
Este un arbust care poate atinge inaltimea de 30-60 cm in conditiile de camera. Inflorescentele au forma de spic, compus din 4 randuri de bractei verzi, acoperite cu peri lungi, albi, matasosi, din care ies florile tubulare, ce se deschid intr-o trompeta cu cinci petale colorate rosu oranj stralucitor.
A. commutatum: planta are inaltimea de 40-60 cm, frunzele sunt oval-alungite, ascutite, verzi sau usor cenusii au pete alb-crem sau verde inchis; in prima faza tulpina este bine imbracata de frunze, dar pe masura ce imbatraneste si se degarniseste de baza, capata aspectul de trunchi.
In locul de origine (Chile, Noua Caledonie) este un copac permanent verde, cu o inaltime de 50-60 m, cultivata in recipiente, planta poate ajunge la 2-3 m; are portul piramidal; frunzisul este alcatuit din ace fine, tepoase, recurbate, de culoare verde deschis.
Planta are tulpini lungi si viguroase si decoreaza tot timpul anului, datorita unei vegetatii continue. Florile sunt albe, fructele sunt violacee, rosii sau portocalii, in functie de specie.
Frunzele sunt mari, lanceolate, lungi de 40-50 de cm., colorate verde inchis si lucioase. Planta se prezinta sub forma unei tufe bogata in frunze, cu nervuri proeminente, paralele. Florile, de culoare purpurie, apar rar si discret la baza frunzelor.
Planta ajunge pana la 1-2 m inaltime. Are ramificatii groase, verzi, usor brunii la baza. Frunzele sunt eliptic-lanceolate, ascutite la varf si dintate pe margini, lucioase, verzi, cu pete aurii. Florile mici, purpurii, apar la jumatatea primaverii, dar nu prezinta interes ornamental.