Tomatillo
Tomatillo ( Physalis philadelphic)
Tomatillo are dimensiuni mici, forma rotunda, culoare verde sau galben cand s-a copt. Semanand cu o rosie inca necoapta - fac parte din aceeasi familie Solanum lycopersicum L, familia Solanacee - are o coaja de culoare maro deschis, subtire ca o foaie de hartie, ce trebuie indepartata.
Avand un gust asemanator cu cel al tomatei, putin mai acid si mai acrisor, tomatillo este folosit in diverse retete traditionale in Mexic. A fost cultivat in America Latina incepand din 800 IdHr, aztecii fiind primii care au descoperit avantajele aduse de tomatillo in alimentatie. Astazi ramane in topul popularitatii in special in Mexic, fiind exportat in intreaga lume, foarte apreciat de cei care prefera arta culinara mexicana sau pur si simplu un gust mai aparte.
Pentru a alege un tomatillo de calitate, perfect pentru o reteta traditionala, primul indiciu ramane coaja exterioara. Daca aceasta este uscata sau zbarcita, aproape sigur este stricat. Coaja trebuie sa fie intacta, de culoare maro deschis. Dupa ce este curatat, trebuie sa fie neted si fara pete. Majoritatea preparatelor le folosesc inca verzi, dar puteti - pentru un gust mai intens - alege si tomatillo galbene, bine coapte. In afara celor proaspete, puteti gasi in hipermarket si tomatillo in conserva.
Proaspete pot fi pastrate in frigider pana la doua saptamani, intr-o punga de hartie. Pentru a rezista pana la trei saptamani, curatati-le de coaja si puneti-le in pungi de plastic la congelator.
Pentru gatit, se curata coaja, apoi se spala cu multa apa pentru a indeparta pelicula de la suprafata. Poate fi folosit crud, in salate sau gatit pentru sosuri si supe. Prin fierbere, tomatillo se inmoaie foarte mult, iar gustul se intensifica.
Pentru gustul deosebit il puteti folosi preparand urmatoarea reteta.
Supa de tomatillo si porumb
Pentru 4 portii
1 cana si jumatate tomatillo taiate marunt
1 cana si jumatate ceapa tocata
2 catei de usturoi, taiati foarte fin
1 lingura margarina
3-4 cani de supa de pasare
3 cani de boabe de porumb (din conserva)
1 cana mazare congelata
1 lingurita coriandru
100 - 150 grame ardei rosu, taiat marunt (eventual ardei mai iute)
1 sfert de cana de
1 lingurita de zahar
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Patru legume pe care (poate) nu le cunoasteti
Romanesco, karela, oca, tomatillo
-
Gradini decorate cu lampioane portocalii
Frumusetea unei gradini poate fi intregita prin prezenta plantelor erbacee ce au denumirea comuna de lampioane chinezesti. Sunt utilizate si in aranjamente de flori, mai ales in combinatii cu plante uscate si flori nemuritoare.