Taierile la pomii fructiferi
Taierile, ca lucrari efectuate in cadrul livezilor, in functie de elementul asupra caruia se intervine, se impart in taieri ale elementelor de rod si taieri ale elementelor vegetative.
Taierile elementelor de rod au drept scop dimensionarea convenabila a acestora, formarea de noi elemente de rod, repartizarea uniforma pe ramurile de schelet (pastrarea unui raport de 2 :1 sau de 3 :1) intre elementele de rod florifere si cele neflorifere.
Taierile elementelor vegetative au ca scop ramificarea acestora si formarea de noi productii florifere.
In cazul pomaceelor, pintenii si tepusele nu se taie niciodata, ci se raresc eventual la o distanta de 10-15 cm. Smicelele se taie la 2-3 muguri bine dezvoltati numai cand acestea depasesc 20-25 cm lungime. Acest lucru nu este valabil si in cazul nuieluselor. Mladitele nu se taie niciodata. In cazul gutuiului, ramurile vegetative de 1 an se scurteaza doar cand sunt foarte slabe, iar maciuliile se raresc.
In cazul drupaceelor, taierile de fructificare se fac mult mai restrans. La cires si visin ramurile buchet nu se taie, ramura mijlocie se scurteaza pentru a stimula formarea de noi formatiuni de rod.
Ramurile pleata necesita o taiere mica, la varf. La prun si la cais ramurile buchet si ramurile mijlocii neramificate si ramificate nu se taie, doar cand sunt batrane se scurteaza deasupra primei ramificatii.
La piersic, aceste taieri de fructificare se fac in fiecare an. La aceasta specie nu se taie buchetele de mai; ramura mixta se scurteaza la 6-8-10 muguri (1-3 vegetativi la baza, 4-5 floriferi) intotdeauna ultimul mugure va ramane vegetativ pentru a se asigura o buna circulatie a sevei.
Taierile elementelor vegetative se fac asemanator la toate speciile cu exceptia piersicului. Se taie ramurile vegetative la 2-3 muguri, cand are diametrul de 2,5 cm; se taie la 4-5 muguri cand are diametrul de 4-5 cm; se taie la 6-7 muguri cand are diametrul mai mare de 6 cm.
Ramurile vegetative la piersic se scurteaza la 2 muguri bine dezvoltati, aceasta operatiune avand drept scop stimularea formarii de noi elemente de rod.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Prunele President
Varietate de prun cu productie foarte buna si fructe mari, cu gust dulce, pulpa zemoasa si moale, arome intensa, President ramane unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri, relativ usor de ingrijit si intretinut pentru o cultura de pomi fructiferi, fie ca este vorba de cateva exemplare in gradina, fie de o livada de mai mari dimensiuni.
-
Tunderea de toamna la pomii fructiferi
Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei.
-
Plantarea pomilor fructiferi
Pomii fructiferi se planteaza, in general, toamna sau primavara, cand vremea de afara indeplineste cele mai favorabile conditii. Climatul singur, insa, nu reprezinta decat 50% din lucrurile care garanteaza succesul.
-
Taierea pomilor fructiferi
Aceste sfaturi va vor ajuta pentru a stii cand se face curatarea pomilor si cum se face.
-
Atentie cad pere!
Consiliul local din orasul britanic Worcester a luat o masura de precautie neobisnuita intr-unul din parcuri. Doi pomi fructiferi au fost imprejmuiti cu banda de protectie si semnalizati cu avertismente precum: Atentie, cad pere!