Sfredelitorul ramurilor
Zeuzera pyrina, ordinul lepidoptera, familia Cossidae
Fluturii au capul, toracele si abdomenul negre, acoperite cu peri albi. Aripile sunt albe. Cele anterioare sunt prevazute cu numeroase pete mici, negre albastrii, iar cele posterioare cu pete mici, negre albastrii, deschise. Toracele prezinta pe partea dorsala 7 pete negre albastrii, rotunde, dispuse pe 2 siruri longitudinale.
Lungimea corpului femelei - 58-65 mm - iar deschizatura aripilor - 60-70 mm. Ouale sunt roscate, ovale, iar omizile sunt galbui, cu puncte negre si cu capul, placile toracice si ultimele segmente abdominale negre. Lungimea corpului este de 55-60 mm. Crisalidele sunt brun-roscate si au 35-45 mm lungime.
Ramurile atacate se usuca, mai ales cele tinere, datorita galeriilor pe care le fac omizile. Galeriile sunt mai largi, mai lungi si neregulate la speciile cu lemn moale si mai scurte mai inguste si mai drepte la speciile cu lemn tare. La orificul de iesire din galerie se observa excrementele, umede roscate.
Sfredelitorul ramurilor este sporadic raspandit aproape in toata tara. Are o generatie la 2 ani. Fluturii apar deobicei in luna iunie si zboara pana toamna. Dupa 4-6 zile de la aparitie are loc imperecherea si depunerea oualelor. Acestea sunt depuse cate 2-4 la un loc, pe lastari, muguri, pe petiolul frunzelor si rareori pe scoarta ramurilor. O femela depune pana la 1000 oua. Dupa o perioada de incubatie de 8-10 zile, apar omizile care patrund in lastarii in care formeaza galerii. Din cauza atacului, lastarii se vestejesc si se usuca, iar omizile trec in ramurile subtiri de grosimea unui creion in care continua sa sape galerii lungi de 30-50 cm. Catre toamna, omizile se coboara si se izoleaza printr-un dop de rumegatura in apropierea orificiului, unde ierneaza.
In primavara anului al doilea omizile ies si trec in ramurile groase si chiar in tulpini, la pomii tineri, schimbandu-si locul in timpul verii de 2-3 ori si hranindu-se cu scoarta si lemn. Toamna omizile se retrag pentru a ierna a doua oara iar in primavara anului al treilea, dupa o perioada ed hranire care dureaza 2 luni, se coboara catre orificiul de iesire din galerie unde in lunile mai-iunie se transforma in crisalida. Acest stadiu dureaza 15-20 de zile dupa care vara, in luna iulie, apar primii fluturi.
Sfredelitorul ramurilor ataca marul, parul, agrisul, specii de plante ornamentale ca tei, ulm, liliac, etc.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Rododendronul Hania
Cu numeroase flori mari, in doua culori, cu nuante pastelate, de la alb pur la un roz intens, in contrast interesant cu frunzele de un verde inchis si textura lucioasa, aceasta varietate de rododendron este una dintre cele mai bune alegeri daca vreti un arbust usor de intretinut, nu foarte inalt, rezistent atat la boli si daunatori cat si la vremea rece sau seceta.
-
Trandafirul catarator Alchymist
-
Salcia – proprietatile aspirinei vegetale
Salcia este un arbore foios raspandit in intreaga emisfera nordica, intalnit in principal pe soluri umede, pe malul apelor, in lunci, zavoaie, locuri umede, in zonele de deal si campie.
-
Luna februarie si activitatile de intretinere a gradinii
Cu o vreme calda si putin noroc, in luna februarie natura ne va rasplati cu primele flori pe anul acesta.
-
Tunderea de toamna la pomii fructiferi
Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei.