Proprieteti ale legumelor si fructelor

 

Pe langa faptul ca sunt foarte hranitoare si sanatoase, legumele si fructele au o serie de proprietati care nu sunt cunoscute de toti.

Sucurile scad colesterolul din sange si din bila, prevenind astfel concentrarea si precipitarea lui in colecist, sub forma da calculi. In acelasi timp sucurile dezintegreaza acidul uric, prevenind in acest mod formarea calculilor renali, pe baza de urati.

In bolile renale, care evolueaza o data cu cresterea retentiei de apa, ca si in acelea cu retentie de substante azotate in sange (uree si acid uric), aceleasi sucuri prin actiunea lor diuretica impiedica acest inconvenient.

Tot prin efectul diuretic al sucurilor de fructe si legume se influenteaza favorabil si evolutia insuficientei cardiace. Totodatã vitaminele si zaharurile naturale continute de fructe si de unele zarzavaturi tonifica muschiul inimii, crescandu-i astfel puterea sa de contractie.

Sucul de struguri poate acoperi aproximativ 90-95% din necesitatile de vitamina C ale organsimului.

Sucul de rosii este foarte bogat in acid ascorbic, vitamina C, dar si in caroten, fier, potasiu. Acest suc stimuleaza secretiile digestive, motiv pentru care luat înainte de masa este ca un aperitiv, la fel ca si sucul de telina. Sucul de rosii reprezinta o bautura reconfortanta, cu indicatii speciale mai ales in anemii si convalescenta.

Sucul de varza alba reprezinta un bogat rezervor de vitamina C, de derivati sulfurosi cu o importanta activitate antimicrobiana, ca si de saruri. Contine un principiu activ cu actiune antitiroidiana, ca si un factor cicatrizant in ceea ce priveste ulcerele gastroduodenale, factor indentificat de cercetatorii americani inca din anul 1956 si denumit de catre acestia vitamina U.

Sucul de morcovi impresioneaza prin cantitatile mari de caroten continut de acestia, motiv pentru care se bucura de mare trecere în toate bolile tributare lipsei sau insuficientei de vitamina A din organism.

Sucul de ridichi negre da rezultate excelente in colecistitele si anginocolitele cronice, mai ales daca sunt insotite de constipatie, exercitand efecte benefice asupra peristaltismului intestinal, ca si asupra musculaturii netede a canaliculelor biliare, usurand in felul acesta secretarea bilei.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Sos de ceapa cu boia si zahar

    O reteta clasica, usor de pregatit acasa si potrivita pentru o gama larga de preparate, de la carnea de pui sau porc la legume coapte sau prajite. Notele dulci ale zaharului si cele usor acide oferite de otet fac gustul pregnant si complex.

  • Tinctura si ceaiul de tintaura in medicina naturista

    Este una dintre plantele medicinale recomandate in principal pentru detoxifierea organismului, dar si pentru diverse tulburari stomacale, afectiunii ale pielii si intoxicatii diverse.

  • Retete din Tunisia. Salata de legume coapte cu ton si masline

    Salatele, existente in variate feluri, ne incanta prin culorile sale vii ale legumelor pe care le contin. O adevarata bogatie in farfurie, salata de legume coapte cu ton si masline este una foarte aromata, traditionala din Tunisia.

  • Alimentele organice

    In multe colturi ale lumii alimentele organice au devenit foarte populare. Cum cererea creste de la o zi la alta, productia ajunge si ea la noi standarde pentru a satisface dorintele clientilor care isi doresc sa consume alimente sanatoase.

  • Legumele si fructele in alimentatie

    Suntem mai interesati ca oricand de efectele pozitive ale legumelor, de retete, de gust, de agricultura ecologica si sanatate, insa numarul legumelor si fructelor consumate in mod obisnuit este in scadere.


Warning: fopen(cache/190842f740d173937807f15e47b2f9f6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139