Primavara timpurie pe pervazul ferestrei


Cand vremea de afara se dezlantuie pe la sfarsit de Ianuarie, impiedicand in gradina orice fel de activitate, in locuinta oportunitatile sunt multiple. Puteti incepe cultivand de exemplu paprica sau rosii.  Indiferent ca preferati ardeii mai iuti sau mai putin iuti, aveti o multitudine de specii din care sa alegeti, fiecare cu o aroma distincta.

Substanta care da iuteala, capsaicina, se gaseste in cantitati foarte mici la ardeiul aromat in cantitati de zeci de ori mai mari (ajungand la 0,1%) la ardeiul iute. In afara de capsaicina, gustul ardeilor iuti (paprica) se datoreaza in mare parte uleiurilor esentiale.

Totusi, retineti ca cel mai bine ardeii cireasa se dezvolta in recipientele de mici dimensiuni. Pentru a avea pretentii la o recolta buna, este preferabil sa se aleaga plante ornamentale mai mici, care se simt bine in spatiile interioare, precum: Capsicum frutescens. 

In prima faza, aveti grija ca samanta sa stea la loc cald si intunecos, dar imediat dupa ce ies primele frunzulite din samanta incoltita, mutati vlastarii la lumina si temperaturi putin mai scazute. Ardeiul iute are nevoie de soare cel putin 6 ore pe zi.

Pastrati temperature ambientala in jurul valorii de 20 grade Celsius iar semintele de ardei vor incolti in aproximativ 3 saptamani. Paprica nu se poate dezvolta intr-o incapere cu aer uscat, din aceasta cauza, este nevoie de o buna circulatie a aerului In care se creste.
 
Amestecati solul cu compost sau ingrasamant natural, deoarece in acest fel solul va primi magneziul de care plantutele au nevoie ca sa creasca. Mentineti solul umed in mod constant, mai ales atunci cand fructele se dezvolta, si asigurati araci pentru ardeii care cresc inalti.      

Ghiveciul in care este crescut ardeiul iute in interior trebuie sa fie mare si din plastic, nu din  lut, pentru ca acesta din urma absoarbe umiditatea din sol si poate dauna plantei. Ghivecele folosite se aleg in functie de marimea plantei, recipientele fiind schimbate la transplantare.

Sursa foto: idealhomegarden.com

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cum sa pregatiti plantele pentru iarna

    Daca tineti ghivecele cu flori pe balcon sau in gradina nu uitati sa le aduceti in casa atunci cand noptile incep sa fie reci

  • Cum putem folosi menta in locuinta

    Folositi menta uscata intr-un mic recipient cat mai atragator - un bol de ceramica, o farfurie eleganta putin adanca - pentru un potpuriu vegetal care va schimba cu totul atmosfera din incapere.

  • GradinaMea in luna martie

    Luna martie este cea mai prielnica pentru aranjarea si pregatirea gradinii, pentru sadirea florilor si aranjarea straturilor

  • Ingrijirea plantelor aromate

    Cu ajutorul anumitor plante putem gati cele mai aromate si delicioase mancaruri. Cu atat mai mult daca

  • Ingrijirea cactusilor in timpul iernii

    In general cactusii sunt considerati ca fiind plantele care sunt foarte usor de ingrijit, care nu sunt sensibile si care se adapteaza usor


Warning: fopen(cache/ed3ce6e6d0cb08485e6ec10e79deebd7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139