Plantele ornamentale si acarienii
Acarienii fac parte din clasa Arahnidelor, adica sunt rude mai apropiate paianjenilor si scoprionilor decat insectelor, in ciuda aparentei. Acestia traiesc aproape in orice tip de habitat: in desert, tundra, pe varfuri de munte, pe animale, oameni etc. Plantele ornamentale nu fac nici ele exceptie, cu atat mai mult cu cat reprezinta o gazda buna pentru parazitat.
Specialistii au descris peste 30,000 de varietati de acarieni, insa alte mii raman in continuare putin cunoscute. Spre deosebire de insecte, care au sase picioare si corpul alcatuit din trei parti, acarienii prezinta opt picioare si doua segmente de corp.
Acarienii plantelor, de cele mai multe ori, nu pot fi depistati individual, dimensiunile lor fiind sub 1 mm adica de-a dreptul microscopice. Totusi sunt suficiente simtomele destul de evidente, pe care le manifesta formatiunile vegetale, ca sa ne dam seama de prezenta acestora.
Plantele reactioneaza prin decolorarea partilor componente, in special a frunzelor, prin ingalbenirea si caderea bobocilor florali si prin schimarea culorii limbului intr-o nuanta argintie.
Dintre plantele vulnerabile la parazitarea cu acarieni mentionam: Aeonium, Fuchsia, Ficusul, Iedera, Orhideea, Saintpaulia, Tecoma, Thunbergia, Tradescantia, cactusul, citricele.
Micile vietati distrug plantele extragand seva fiecarei celule care compune epiderma. Pentru a-i combate eficient si a-i impiedica sa prolifereze, aveti la indemana cateva artificii usor de aplicat. Vara pe timp uscat, atunci cand acarienii au tendinta sa creeze cele mai mari probleme, asigurati plantelor un mediu usor umed.
Cu exceptia plantelor care nu agreeaza sa fie udate pe frunze, toate celelalte merita cel putin un “dus” pe luna. Folositi un dispozitiv de pulverizare si insistati indeosebi in partea inferioara a frunzelor, acolo unde se refugiaza frecvent micile arahnide si depun ouale intr-un paienjenis tesut.
O solutie naturala de eliminare a acarienilor este sa pulverizezi cel putin 10 zile, de doua-trei ori pe zi, fiertura de urzici (sau de coada calului) pe plantele infestate. Combaterea se mai poate realiza prin stropiri regulate cu substante acaricide: Padan 50DP - 0,1%; Sintox 40 CE - 0,1%; Karate 2,5 EC - 0,04% etc.
Sursa foto: myflowerland.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Plante toxice, decoratiuni de Craciun
Plantele ornamentale pot indeplini cu gratie rolul de cadou pentru Craciun. Un aspect mai putin adus in atentie este ca printre ele se numara si unele specii toxice periculoase.
-
Explozia de culori din GradinaMea
Facand o alegere potrivita in ceea ce priveste plantele ornamentale, gardul viu, arborii si arbustii din gradina
-
Plantele ornamentale: diversitatea culorilor pe tot parcursul anului
Plantele ornamentale nu ar trebui sa lipseasca din nicio gradina. Gardul viu sau copacii ornamentali delimiteaza spatiile
-
Primul ajutor pentru plantele din balcon
Plantele sanatoase si puternice sunt rezultatul unei ingrijiri exemplare, a locului ideal pentru ele si a obsercarii lor regulate
-
Inovatie: suportul de flori
Cu ajutorul unui nou tip de suport de flori, un suport inovativ, puteti crea impresia ca plantele ies si se dezvolta direct din perete.