Plante tropicale - Uncarina grandidieri
Denumire stiintifica: Uncarina grandidieri (sau Harpagophytum grandidieri)
Numele i-a fost dat in onoarea lui Alfred Grandidier, explorator care a trait intre anii 1836 si 1921.
Denumiri comune: Suculenta Sesame
Familie: Pedaliaceae
Origine: Madagascar
Aspect si prezentare: Planta perena, cu crestere arbustiva, atrage atentia prin caudexul pe care-l formeaza in timp, dar mai ales la momentul infloriri, prin multitudinea de trompete galbene cu centrul de culoare brun-maroniu, asemanatoare florilor de Thunbergia alata.
Chiar si atunci cand nu are flori, decoreaza in mod reusit locatia in care este expusa, prin frunzele ovate, uneori triunghiulare si usor lobate.
Conditii de ingrijire/cultivare:
Asemeni suculentelor, iubeste lumina intensa, necesitand asezarea in spatii puternic insorite, indiferent de anotimp.
Caldura este de asemeni, una din conditiile absolut necesare cultivarii corespunzatoare a Uncarinei. Se dezvolta bine intre 15 si 26 de grade Celsius. Suporta si cateva grade dincolo de aceste limite, dar iarna are nevoie de un minim de 5 grade. Intre 5 si 15 grade, isi pierde frunzisul si intra in repaus. Primavara o data cu accentuarea caldurii, reintra in vegetatie, si frunzisul incepe sa se dezvolte rapid.
Nu are nevoie de pulverizarea frunzelor, tolerand la fel de bine uscaciunea cat si umiditatea atmosferica.
Este insa foarte setoasa in perioada de crestere, necesitand udari regulate. In lunile caniculare se va uda abundent la fiecare 10-12 zile, tinandu-se cont ca pamantul trebuie lasat sa se usuce intre doua udari. O data cu racirea vremii, se va reduce si cantitatea de apa administrata, astfel incat, iarna, cand Uncarina intra in repaus, se se ude o data pe luna.
Substratul in care se cultiva trebuie sa contina turba aurie, mranita sau compost de
Nu necesita fertilizare, totusi plantele tinere, pot beneficia de administrarea unei doze slabe de ingrasaminte echilibrate, aplicate in perioada de vegetatie, care le va ajuta sa se dezvolte mai repede.
Florile incep sa apara vara, in luna iunie, inflorirea desfasurandu-se pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Daca nu este trecuta prin repaus la racoare, si beneficiaza de conditii de cultura favorabile, poate inflori si iarna.
Inmultirea se realizeaza prin seminte si butasire. Perioada propice pentru insamantare este primavara devreme. Pentru a doua metoda, se folosesc lastari de varf erbacei sau semilemnificati. Acestia vor fi prelevati intre lunile aprilie si iunie si se vor planta in minisere, cu asigurarea conditiilor de caldura si umiditate ridicate.
Trucuri si sfaturi speciale: Nu atingeti frunzele. Desi au aspect pufos, foarte atragator, sunt lipicioase la atingere si raspandesc un miros specific. Contactul cu pielea creeaza un disconfort deosebit, fiind nevoie de multa rabdare si efort pentru curatarea substantei lipicioase.
Alte specii si varietati: U.stellulifera (cu flori liliachii), U.leandri (cu flori ca niste mici trompete portocalii), U.roeoesliana, U.peltata.
Aprilie 2008
GradinaMea.ro
V.S.
Articole asemănătoare
-
Trei plante pentru o incapere intunecoasa
Calathea este o planta frumoasa si gata sa va atraga atentie datorita modelelor diferite de pe frunze, una dintre cele mai bune optiuni mai ales pentru birourile cu lumina artificiala si spatiile umbrite.
-
Gradina Botanica din Chisinau
Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.
-
Gradina Vaticanului
Unul dintre cele mai spectaculoase si odihnitoare locuri din capitala italiana este fara indoiala Gradina Botanica a Vaticanului, situata in spatele Palatului Corsini.
-
Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou
Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.
-
Farmecul si istoria gradinilor de iarna
In secolul XVI au intrat in spatiul european o sumedenie de plante din regiuni tropicale si exotice. Clima de pe “Batranul Continent” nu a