Plante endemice din Carpati
Endemismul desemneaza particularitatea unor specii de animale sau plante de a vietui pe o anumita arie geografica. In Europa, cel mai mare numar de specii vegetale endemice corespund etajelor alpin si subalpin, si sunt plante de o mare valoare stiintifica si peisagistica.
Unele specii sunt relicte, adica ramasite din vegetatii stravechi ramase doar acolo unde s-au mai pastrat intrucatva conditiile initiale de mediu. Altele s-au format recent fie prin hibridarea unor specii noi cu cele indigene fie printr-o aclimatizare care a atras dupa sine schimbarea fizionomiei plantei.
Muntii Carpati sunt inzestrati cu unele specii endemice care au o raspandire mai larga, prezente in aproape toate lanturile muntoase care intra in alcatuirea lor. Caracteristice peisajului floristic al Carpatilor sunt: garofita alpina (Dianthus gelidus) care este scunda si are flori rosii, sparceta carpatica, luntricica carpatica (Oxytropis carpatica) si barba-ungurului (Dianthus spiculifolius).
Exista insa si numeroase endemisme locale care acopera arii mai restranse si care sunt atribuite exclusiv anumitor masive montane. Sa vedem in acest sens care sunt indicatorii sau ghizii vegetali pentru trei dintre cele mai indragite si populare masive din Carpatii Romanesti: Bucegi, Piatra Craiului si Rodna.
Cheile Zanoagei adapostesc stanjeneii de Bucegi (Iris bucegica) si saxifraga de Bucegi. Stanjeneii sunt usor de recunoscut fiind asemanatori oarecum celor de gradina, cu flori de un albastru palid.
Pe crestele zimtate ale masivului calcaros Piatra Craiului se intalneste una dintre cele mai gingase creatii ale naturii: Garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus). Planta cu tulpinita fragila iubeste locurile stancoase si pe cele acoperite cu ierburi.
Cea mai pretioasa specie endemica din Rodna care se dezvolta in pajistile alpine si subalpine este un neam de branca-ursului (Heracleum carpaticum). Frunzele sale au forma unei palme cu lobi si o latime de 7-10 cm, are tulpina acoperita cu peri fini iar florile sale sunt de culoare alba sau roz-violaceu.
Nepretuitul tezaur stiintific alcatuit din totalitatea plantelor endemice are nevoie de ocrotire mai mult decat orice, pentru ca altfel zadarnica si trecatoare ii este frumusetea.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Parcul Natural Muntii Maramuresului
Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.
-
Plante toxice putin cunoscute
Plantele au jucat un rol esential in viata umanitatii, oferind hrana, adapost si energie din cele mai vechi timpuri. Nu intotdeauna insa putem trage foloase de la ele, deoarece ca si in cazul ciupercilor, ne putem alege accidental cu o intoxicatie din cauza neglijentei sau a lipsei de informare.
-
Plante aromatice din propria gradina
Odata cu venirea toamnei activitatile din gradina sunt tot mai rare. Plantele asteapta venirea iernii pentru a se odihni dupa un sezon productiv si gradinarii zabovesc ceva mai mult timp in casa, admirand peisajul ruginiu de toamna din fata casei.
-
Istoria plantelor medicinale
Substantele din medicamente erau extrase si formate din diferite ierburi si plante inca din anul 6000 i.e.n. indiferent ca era vorba despre China, Persia, Egipt, Grecia, Roma
-
Plante iesite din comun
Colorate sau cu o singura nuanta plantele mai deosebite, mai iesite din comun fac diferenta in gradina fiecaruia dintre noi, aducand un plus de originalitate si de farmec.