Planificarea unei gradini in stil Feng Shui
Feng Shui, vechea arta chineza, ne invata cum sa plasam anumite elemente intr-un spatiu.
Chinezii sunt de parere ca prin amenajarea unor locuri precum gradina, respectand principiile Feng Shui se poate ajunge la un flux benefic al Chi-ului (forta de energie), ce are capacitatea de a influenta starile sufletesti si chiar starea materiala.
Arta Feng Shui a devenit din ce in ce mai populara si in Occident.
O gradina Feng Shui ar trebui sa urmeze exemplul naturii, cat mai mult cu putinta, cheia primordiala fiind aceea de a crea armonie si echilibru.
Iata cateva elemente de care trebuie sa tineti cont atunci cand va hotarati sa amenajati o gradina:
- asigurarea luminii in zona de sud-vest a gradinii poate sa aduca imbunatatiri semnificative in relatiile cu iubitul sau iubita; aceasta inseamna ca in aceasta zona plantele vor fi mai rare pentru ca lumina soarelui sa ajunga aici usor, iar amplasarea unor felinare ce vor lumina pe timpul serii este benefica;
- plantati copaci mai inalti si arbusti care au o crestere rapida in partea din spate a gradinii pentru protectie, intimitate si sprijin;
- este foarte important sa pastrati si dezordinea intr-un mod organizat;
- plantele trebuiesc verificate, daca acestea se usuca sau infloresc greu, Chi-ul este influentat negativ;
- pastrati intotdeauna apa limpede si curata, indiferent daca aceasta este tinuta intr-un bazin, iaz de gradina sau fantana, deoarece apa este esentiala in pastrarea unui Chi pozitiv;
- dimensiunea spatiului destinat apei trebuie planificata cu atentie, intrucat elementele din gradina ar trebui sa fie in stransa legatura intre ele si cu mediul inconjurator;
In Feng Shui, amplasarea unei piscine sau a unui iaz este un element esential. De asemenea, pestii aurii intr-un iaz sunt de foarte bun augur in Feng Shui. Acesta trebuie bine intretinut cu plante sanatoase si pesti, deoarece tot ceea ce este bolnavicios duce catre stagnarea Chi-ului.
De asemenea, asigurati-va ca apa circula in mod constant.
Curtile mici si terasele pot beneficia de un chi suplimentar benefic, adus de plantele agatatoare. Rocile pot echilibra balanta dintre energiile Yin si Yang.
Caile serpuite de acces pot fi marginite de plante taratoare delicate ce echilibreaza energia Yang din piatra, beton sau caramida.
Pentru a va face gradina 100% Feng Shui, plantati un amestec de flori, arbusti si arbori, care va vor incanta simturile pentru toate cele patru anotimpuri.
De asemenea, plantele trebuie sa fie sanatoase, bogate si bine tunse.
Pentru a atrage norocul si prosperitatea, cultivati specii de plante sanatoase in partea de sud-est a gradinii. Prezenta frunzisului moale poate fi echilibrata cu piatra naturala si roca (Yang).
Plasati pietre ornamentale si ghivece din teracota pentru energia Pamantului in sud-vest si nord-est. Plantatiile de vita de vie sunt foarte Yang si pot marca ariile de sedere si frontierele din gradina.
Gardurile le puteti utiliza pentru sprijinirea plantelor si florilor agatatoare. Acestea au rolul de a adauga culoare si inaltime unei gradini.
Un efect structurat poate fi creat in zonele mai mari printr-un amestec de arbusti si pergole.
O banca de lemn arata perfect intr-o gradina rustica. Daca este plasata in est, aceasta va contribui la stimularea elementului lemn.
Caile de acces amenajate corespunzator trebuie sa ajunga la zonele din gradina unde vantul adie placut si sunteti inconjurat de arbusti si ierburi aromate.
O gradina in stil Feng Shui se realizeaza prin incorporarea principiilor Feng Shui cu scopul de a crea un Chi benefic in jurul dumneavoastra. Astfel, orice gradina poate incorpora aceste principii Feng Shui, de la gradina de tara, considerata informala si pana la gradinile asimetrice formale.
Articole asemănătoare
-
Armonie florala cu Feng Shui
Florile sunt surse de energie, vitalitate, echilibru si creativitate pentru orice locuinta. Potrivit principiilor Feng Shui energia chi este regenerata usor cu ajutorul florilor, expresia yang a plantelor, si nu trebuie sa le alegeti doar pentru frumusete si parfum. Culoarea este importanta, varsta florii, perioada in care o alegeti si locul in care o veti amplasa, chiar si materialul din care este facut ghiveciul sau jardiniera, toate pot schimba in bine sau in rau – daca sunteti pasionati de Feng Shui – atmosfera din casa.
-
Florile in Feng Shui
Pline de culoare si parfum, folosite pentru a infrumuseta orice spatiu interior sau pentru beneficiile medicinale, florile nu puteau lipsi din Feng Shui, aducand in locuinta fiecaruia energie, creativitate, vitalitate, un plus de prospetime si frumusete. Asa cum era de asteptat fiecare floare va avea semnificatia proprie in Feng Shui. Unele vor aduce intelegerea intre soti si iubirea in interiorul caminului, altele succesul in afaceri sau echilibrul sufletesc, norocul sau creativitatea. Esential este nu doar sa stiti ce va doriti, dar si ce floare va poate aduce indeplinirea dorintei, in conformitate cu principiile Feng Shui.
-
Fasole boabe in stil mexican
Retetele mexicane sunt cunoscute nu numai pentru gustul deosebit de delicios al mancarurilor preparate, ci si pentru gustul condimentat oferit de acestea. O reteta de fasole preparata in stil mexican va fi pe placul tututor celor care adora ca fasolea sa fie nelipsita din meniul unei zile.
-
Oaza de armonie - gradina Feng Shui
Gradina Feng Shui este acel spatiu verde in care cele cinci elemente - foc, apa, lemn, pamant si metal - formeaza un echilibru armonios. De aceea ne simptim foarte bine in acest loc si simtim linistea si relaxarea de care avem nevoie
-
Secretele armoniei gradinilor japoneze
Pentru amenajarea cu succes a unei gradini in stil japonez este necesara respectarea catorva principii de baza care o definesc in raport cu gradina europeana. Pe parcursul celor 1000 ani de istorie, preocuparea japonezilor pentru gradini a dat nastere uneia dintre cele mai captivante forme de arta privind amenajarea armonioasa a tuturor elementelor din natura.