Nu aruncati samburii si coditele de cirese
Dupa o lunga asteptare in care ne-am infruptat din poame exotice ori alte fructe autohtone achizitionate din comert, iata ca a sosit si randul cireselor sa faca parte din dieta noastra zilnica. Ciresii impovarati din livada bunicilor sau intalniti pe cale sunt o adevarata ispita, atat pentru cei mari cat mai ales pentru cei mici.
Pledoaria pentru consumul de cirese vizeaza uneori doar calitatile gustative si terapeutice ale fructelor, scapandu-se din vedere elemente la fel sau poate chiar mai importante.
Anul acesta nu va grabiti sa aruncati samburii si coditele de la cirese fiindca oricat de neinsemnate vi s-ar parea, ele pot aduce sanatatea multora dintre noi. Pentru a beneficia de nutrientii lor nu trebuie sa le consumati ca atare ci este suficient sa le intrebuintati in ceaiuri.
Coditele de cirese vor fi puse la uscat pe o coala de hartie intr-o camera bine aerisita fierite de razele directe ale soarelui. Cateva zile mai tarziu, dupa ce constatati ca acest lucru s-a intamplat, puneti-le in seculeti de panza.
Cozile de cirese contin saruri de potasiu, tanin, uleiuri volatile, saponine si flavonoide, fapt pentru care ceaiul are o excelenta actiune antiinflamatorie si diuretica Administrare: 1-2 lingurite se adauga 200 ml apa fierbinte, se lasa acoperit 10 - 15 minute dupa care se filtreaza. Se beau trei ceaiuri pe zi cu 1/2 ora inaintea meselor principale.
Ceaiul din codite de cirese este un agent curativ exceptional in afectiuni precum sunt: bolile cailor urinare, bolile cardiace, artritism, arteroscleroza, celulita, colici renale si altele.
Samburii de cirese, sau mai exact miejii acestora, sunt recunoscuti pentru calitatea de a trata viermii intestinali. Pentru aceasta se pun intr-un vas cu otet de vin aproximativ 40-50 mieji, lasandu-se doua zile ca sa se umfle si sa absoarba nutrienti. Mancati 2-3 mieji de 4-5 ori pe zi timp de 2 saptamani, apoi luati o pauza de o saptamana si repetati inca o data tratamentul.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cocktail fara alcool cu suc de cirese si mirodenii
Suc de cirese proaspat sau din cutie, mirodenii, un pic de zahar, si veti avea o bautura delicioasa, reconfortanta si cu gust proaspat.
-
Cocktail cu suc de cirese, vodca si suc de ananas
Un cocktail cu gust intens de fructe, bun pentru ocazii speciale. Puteti folosi suc de cirese sau ananas proaspat stors sau din cutie.
-
Cocktail cu vin alb si lichior de cirese
Dominat de gustul puternic de cirese, avand in fundal notele intense ale vinului alb, sec, este un cocktail simplu, bun pentru orice ocazie.
-
Profita de fructele si legumele de vara!
Vara este momentul cand putem si chiar suntem obligati sa ne bucuram cat mai mult de darurile naturii. Da, “suntem obligati”, dar nu din mediul exterior ci de propriul organism, care are nevoie de fructe si legume proaspete pentru a functiona corespunzator.
-
Desert pentru zile festive. Cozonac cu migdale, alune si glazura de marmelada
In zilele festive si nu numai, bucatele preparate si mai ales desertul trebuie sa aiba menirea sa imbogateasca masa si sa raspandeasca o aroma imbietoare in toata casa. Asadar va propunem sa incercati o reteta de cozonac cu migdale, alune si glazura de marmelada.