Nimbu Mirchi Torka
In pietele din India sau Nepal in fata multor dintre pravalii veti putea vedea ceea ce pare la prima vedere o decoratiune interesanta, cu specific local, perfecta pentru a fi prezentata turistilor dornici de exotic. De fapt sunt siraguri de ata rezistenta pe care se gasesc de fiecare data o lamaie intreaga (se poate folosi si o limeta) alaturi de sapte ardei iuti inca verzi, parca puse la uscat pentru vreo reteta foarte picanta, cu note de citrice. Nu este nici vreo reclama pentru magazin, nici vreo gluma, ci este un vechi talisman pentru protectia celor care locuiesc si lucreaza acolo, este "nimbu mirchi torka". Si oricat este de tentant sa nu atingeti vreodata un astfel de sirag cu mana, este o dovada de lipsa de respect greu de uitat de cei de fata.
Greu de spus cum a inceput aceasta traditie de a face siraguri de ardei iute si lamai pe care sa le pui la mica distanta de pragul usii, insa nu prea aproape. De fapt cum gustul iute si cel acrisor dat de lamaie sunt des intalnite in arta gastronomica locala si in mitologia hindusa nu puteau lipsi, iar aceste "nimbu mirchi torka" sunt ofrande aduse zeitei Alakshmi. Oricare ar fi prima impresia aceasta nu aduce noroc, ci dimpotriva, este zeitatea ce guverneaza asupra saraciei, ghinionului, supararilor ce par sa fie mereu la un pas de toata lumea. Asa ca cel mai bine e sa ii oferi zeitei aceasta mica ofranda iute-acrisoara, iar aceasta va trece, va gusta si se va bucura ca a fost astfel cinstita si onorata, apoi va pleca mai departe si nu va aduce nefericire in casa sau in pravalia care i-a pregatit darul. Alakshmi, reprezentata traditionala in tonuri sumbre ca o batrana zbarcita sau ca o femeie cu pielea foarte inchisa la culoare, mereu trista si rautacioasa, prefera gustul iute, picant, acru, chiar neplacut pentru oameni, asa ca traditia nu pare ca va disparea prea curand. Si nici nu este greu sa iti faci propria nimbu mirchi (nimbu inseamna limeta sau lamaie, mirchi sunt ardeii foarte iuti, in vreme ce torka este talismanul care protejeaza de rau). Iti trebuie doar sapte ardei iuti - nu mai multi, nici mai putini - o lamaie potrivita sau o limeta, dupa gust si regiune, un fir negru rezistent, iar la capatul siragului trebuie sa faci un nod gros si cel mai bine sa agati si o piatra neagra sau o bucatica de carbune.
Foto: quora.com