Narcisa, o planta indragita a primaverii

Narcisele sunt unele dintre cele mai populare flori, gratie frumusetii lor neegalate. Narcisele nu sunt pretentioase la conditii de cultivare dezvoltandu-se atat in conditii de semiumbra, cat si in plin soare.

Narcisa a fost cultivata masiv de catre greci, insa pana in anul 1600 nu au mai existat date despre aceasta floare. La inceputul secolului al XVII-lea un grup de calatori englezi descopera floarea si o cultiva in gradinile lor. Astfel, narcisa cunoaste din nou succesul de altadata. Narcisa simbolizeaza dragostea timida si rationala. Aceasta este si o emblema a sensibilitatii si timiditatii.

Se cunosc foarte multe varietati de narcise, de diverse forme si culori. Este cultivata pentru florile sale care infloresc din martie pana in aprilie. Florile usor de recunoscut pot fi, de la obisnuitele narcise albe si galbene, pana la cele portocalii, galben pal, roz sau chiar si rosu. Florile narcisei sunt dispuse in varful tulpinei si ating dimensiuni de 2-7 cm.

Narcisele sunt ideale pentru delimitarea altor straturi, prin crearea unor borduri colorate si parfumate. Narcisele pitice pot fi utilizate pentru ghivece, jardiniere, straturi sau borduri, iar narcisele cu talia mai mare pot fi cultivate in straturi, grupuri, borduri sau chiar direct in gazon.

Narcisa este o planta foarte rezistenta, motiv pentru care bulbii rezista peste iarna in pamant. Prefera orice tip de sol, iar locurile ideale in gradina sunt cele insorite, descoperite. Deoarece tind sa se aglomereze, bulbii narcisei trebuie scosi din pamant o sata la 4-5 ani, in lunile iulie-august. 

De regula, in primii ani dupa plantare, narcisele fac flori mici si putine, insa din al doilea an inflorirea este deosebit de abudenta.  De asemenea, e bine ca pe masura ce se inmultesc, plantele sa fie rarite, altfel florile vor fi tot mai putine. Este indicat ca operatiunea de separare si rarire a bulbilor sa se faca la 2-3 ani.

In Egipt, narcisele erau folosite in ceremoniile funerare si simbolizau moartea. In China insa, narcisa era simbolul vietii si al renasterii si era folosit in ceremoniile dedicate Anului Nou.

Sursa foto: Wikipedia.org

 

I. C.

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/2f5ffd7829cd00bc5b631d2d0061d174) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139