Muzeul European al Sparanghelului
Una dintre cele mai sanatoase legume, plina de vitamine si nutrienti, altadata atat de scumpa incat o puteai gasi doar pe masa regilor, sparanghelul are nu doar o lunga si prestigioasa istorie gastronomica, dar si un muzeu dedicat. Un Muzeul European al Sparanghelului, ce poate fi vizitat in Schrobenhausen (Germania), unde curiosii interesati de o prezentare altfel vor putea sa vada exponate aduse din aproximativ 30 de tari.
Daca in traditia culinara a tarii sparanghelul se bucura de o popularitate de invidiat, in regiunea unde se gaseste muzeul veti intalni in majoritatea restaurantelor cu meniu traditional diverse specialitati avand la baza aceasta leguma. Exista si evenimente, concursuri, iar muzeul gazduit intr-un impozant turn din secolul XV prezinta in fata vizitatorilor o gama larga de exponate in care este prezentat rolul sparanghelului in istoria locala, agricultura si gastronomie, dar si in medicina naturista sau chiar in retetele farmaceutice din Evul Mediu si chiar mai tarzii. Nu lipsesc reprezentarile sparanghelului in artele plastice, arta decorativa, in ceramica, sau aceasta leguma altadata asociata luxului si rafinamentului reprodusa sub forma unor obiecte mai mult sau mai putin inspirate. Cine ar fi crezut ca sparanghelul poate fi folosit in publicitate sau ca exista liste de curiozitati despre istoria si cultivarea sa? Sau ca una dintre piesele de rezistenta este un Andy Warhol ce are ca subiect tot sparanghelul?
Deschis oficial pe 13 mai 1985 in orasul Schrobenhausen, muzeul avea sa fie extins in 1991 si are in afara spatiului expozitional din frumoasa cladire cu doua etaje, situata in partea de sud-vest a orasului vechi, un spatiu cu o cultura de sparanghel pentru ca vizitatorii sa vada cum arata planta in natura. Institutia a fost adesea inclusa pe lista muzeelor europene inedite, initial in presa traditionala, ulterior in mediul online.
Foto: museen-in-bayern.de
Articole asemănătoare
-
Gazania - regele de cupru al toamnei
Gazania este o planta de toamna inrudita cu floarea soarelui, apreciata indeosebi pentru forma si coloritul spectaculos al petalelor. Oricunde s-ar gasi, aceasta inveseleste si bine dispune persoanele din preajma.
-
Cartoful dulce de Okinawa
Cartoful dulce de Okinawa este o varietate foarte populara in Japonia si Hawaii, care in ciuda numelui provine tocmai de la celalalt capat al lumii, din America Centrala.
-
Rezervatia Naturala Cetatile Ponorului
Orice prezentare a Cetatilor Ponorului ar trebui sa fie de prisos, daca nu in intreg spatiul balcanic sau vest european, cel putin intre granitele statului care le cuprind.
-
Gutuile - fructele sanatoase ale toamnei
Gutuiul este un arbore fructifer din familia Rosaceae, ca si marul si parul, si singurul membru al genului Cydonia
-
Ingrasamantul Osmocote implineste 40 de ani de succes pe piata europeana
Compania americanã Scotts, producãtorul îngrãºãmântului peliculat Osmocote Exact, aniverseazã în acest an 40 de ani de la introducerea cu succes al acestuia pe piaþa europeanã.