Miel condimentat cu salata de conopida
Chiar daca cere mai mult timp si oarecare indemanare la gatit, aceasta reteta ramane o combinatie unica de arome si culori. Unul dintre ingredinetele de baza intalnite mai jos, freekeh, nu este altceva practic decat grau cules verde, prajit si zdrobit. Este o mancare populara in tarile Levantului, Peninsula Arabica, Palestina, Egipt si nordul Africii. “Freekeh” este mentionata intr-o carte de bucate din Bagdad din secolul al XIII-lea. Reteta se prepara cu carne de oaie.
Ingrediente (4 portii):
1 kg de pulpa de miel dezosata
2 lingurite de piper negru
2 lingurite de seminte de coriandru, prajite
1 lingurita de seminte de chimen, prajite
1/2 lingurita de ienibahar
200 ml vin rosu
Ulei de masline
500 g conopida buchetele
1 cana si jumatate freekeh
200 ml supa de baza de pui (chicken stock)
1 cana seminte de rodie
1/4 ceasca fistic tocat
1 ceasca frunze de menta
1 ceapa rosie mica, taiata in felii subtiri
75 g tahini (pasta de susan)
1/4 cana de apa
1 lingurta suc de lamaie
1 catel de usturoi mic, zdrobit
Patrunjel
Cum se prepara:
Incalnseste cuptorul la 150 grade Celsius. Amesteca piperul, semintele de coriandru, ienibaharul si o lingurita de sare de mare in mojar pana devin omogene. Unge carnea de miel cu jumatate din amestec, intr-o tava inalta, apoi stropeste–o cu ulei si la urma toarna vinul. Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor aproximativ 3 ore pana cand se inmoaie. Lasa carnea sa se raceasca apoi rupe-o in bucati mari. Puneti mielul in sucul unde a fost gatit.
Mareste temperatura cuptorului la 200 grade Celsius. Amesteca conopida cu condimentele ramase, in tava de friptura, si stropeste-le cu ulei. Da-le la cuptor 20 de minute pana devin aurii si crocante. Pune boabele de freekeh intr-un vas pe aragaz la foc repejor, impreuna cu supa de pui si 300 ml de apa, iar dupa ce au fiert lasa-le la flacara mai mica inca 15 minute, pana cand s-au inmuiat. Raceste-le. Amesteca freekeh, conopida, rodia, fisticul, menta, patrunjelul si ceapa rosie intr-un castron.
Pune o tigaie intinsa la foc mare, adauga bucatile de carne de miel si intoarcele-le 1-2 minute, pe o parte si pe alta, sa se rumeneasca. Pune-le in salata si amesteca pentru a se combina aromele. Separat, amesteca tahini cu suc de lamaie, apa si usturoi intr-un castron. Cerne compozitia peste salata.
Sursa foto: mindfood.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Salata de toamna cu smochine si portocale
O gustare cu arome de portocala bine coapta, dulceata smochinelor si notele sarate ale branzei de capra, este o salata usor de pregatit si potrivita pentru orice ocazie.
-
Salata de fructe cu piersici, rodie si busuioc
O reteta de salata de fructe cu piersici aromate, fructe de padure si dulceata acrisoara a rodiei, cu note intense de busuioc. Puteti folosi zmeura si afine proaspete sau congelate.
-
Salata de conopida
Conopida este ingredientul principal intr-o salata de toamna, servita calda, cu mici detalii surprinzatoare precum stafidele dulci si parfumate.
-
Salate gustoase. Salata de conopida cu sos de marar si mustar
O salata simpla de cruditati este cat se poate de buna pentru o masa cat mai sanatoasa. Va propunem sa pregatiti salata de conopida cu sos de marar si mustar.
-
Salata de broccoli si conopida cu sos de maioneza
O salata speciala si satioasa pentru masa de pranz sau in alt moment al zilei este salata de broccoli si conopida cu sos de maioneza.