Micozele

Botrytis cinerea 

Micozele care pot aparea la plante sunt diverse:

Mucegaiul cenusiu (Botrytis cinerea) - aceasta boala apare mai ales atunci cand atmosfera este umeda si rece sau ca urmare a unei udari excesive si a unei aerisiri incorecte. Mai intai vor aparea niste pete galbene-albicioase si apoi brune acoperite de un mucegai cenusiu, prafos, care este miceliul ciupercii.

Tesutul atacat se inmoaie si putrezeste. Este mai bine sa incercati sa preveniti aceasta boala decat sa o combateti dar daca aveti probleme trebuie taiati si distrugeti partile atacate de micoza, reduceti udarea si pulverizarea, aerisiti, indepartati pamantul mucegait sau chiar schimbati-l, si stropiti cu fungicidele urmatoare: Dithane M-45 - 0,2%; Mancozeb 800 - 0,2%; Benomyl 50 WP - 0.06%; Carbendazim 500 SC; Bravo 500 SC - 0,2%; Captan 50 WP - 0,2%; Sumilex 0,1%.

Oidium spFainarea (Oidium sp., Spherotheca sp., Microsphera sp.) se poate recunoaste dupa petele alb murdar si prafoase de pe suprafata plantei. Ciuperca ataca mai intai varfurile lastarilor, apoi frunzele tinere si bobocii florali, dupa care se extinde pe toata planta. Partile atacate mai intai isi schimba forma dupa care se usuca si cad. Modalitatile de combatere a acestei boli sunt : indepartarea si distrugerea partilor atacate, aerisirea buna in jurul plantei si stropirea cu fungicide: Afugan 30 - 0,05%; Thiovit - 0,3-0,4%; Bavistin - 0,1%; Bravo 500 SC - 0,25%; Karathne – 0,05%

Uromyces spRugina (Uromyces sp., Puccinia sp., Phragmidium sp.) - acaesta boala se manifesta la nivelul frunzelor, lastarilor si caliciul florilor. Aceasta se manifesta prin aparitia unor pete mici galbene, in dreptul carora pe fata inferioara se dezvolta pustule prafoase brune-negricioase. Plantele puternic afectate se vestejesc si se usuca. Modalitati de combatere a rugnei: indepartarea si distrugerea partilor atacate, aerisirea buna in jurul plantei si stropirea cu fungicide ca:Mancozeb -0,3%; Plantvax - 0,2 - 0,3%; Systhane 12E - 0,05%; Maneb - 0,3%; Polyram - 0,3%

Patarea bruna poate fi cauzata de numeroase bacterii si ciuperci. Patarea cauzata de o ciuperca poate fi recunoscuta prin mucegaiul negru care apare in dreptul petelor si poate fi distrusa cu un fungicid. Daca nu se vad nici un fel de spori atunci boala este de origine bacteriana si planta trebuie distrusa in totalitate.

Fumagina (Capnodium sp.) este un mucegai negru ce se dezvolta pe secretiile lipicioase ale afidelor, paduchilor testosi, musculitei albe. Combaterea acestui mucegai se poate realiza prin distrugerea insectelor parazite si stergerea cu o carpa umeda.

Putrezirea radacinilor (Phytophora sp.) si coletului plantei determina planta sa se ofileasca brusc si ireversibil. Combatere putrezirii radacinilor se realizeaza prin dezinfectia pamantului inainte de folosire, evitarea excesului de apa si aplicarea direct pe pamant a solutiilor fungicide de Mycodifol, Merpafol, s.a.

Putrezirea bazei plantei tinere (Rhizoctonia solani)- boala aceasta se manifesta la baza butasilor, care se inegreste si putrezeste. Combaterea putrezirii bazei unei plante tinere se poate face prin evitarea plantarii adanci si a excesului de umeazeala, dezinfetia pamntului sau tratamente cu fungicide aplicate direct pe pamant, la baza plantei: Dithane M-45 - 0,2%; Vandozeb 75DG; Bavistin FL- 0,175%;

Articole asemănătoare

  • Tincturile simple si actiunea acestora asupra organismului

    Tincturile simple sunt cele realizate dintr-o singura planta. Tincturile sunt extracte naturale hidroalcoolice obtinute prin macerare naturala in alcool de 40° dintr-o singura planta sau din combinatii de plante medicinale, in functie de natura bolii careia i se adreseaza. Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica un timp indelungat.

  • Ceaiul verde si sanatatea

    In domeniul tratarii bolilor, virtutile ceaiului verde nu au fost nici pe departe epuizate, desi in ultimii zece sau douazeci de ani s-au facut numeroase studii privind eficienta sa. Ceaiul verde este un aliment natural cu multe rezultate promitatoare in lupta impotriva anumitor maladii si afectiuni.


Warning: fopen(cache/6a6918253620f1178f98c2334d8a92d7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139