Marul Arbat

O alegere inspirata atunci cand nu avem prea mult spatiu in gradina, aceasta varietate de mar columnar a fost gandit de la bun inceput pentru a obtine o productie buna, fructe dulci si de buna calitate, totul intr-un spatiu restrans. Are o buna rezistenta la boli si daunatori pentru un mar columnar, creste relativ repede si se adapteaza in scurt timp conditiilor climatice din tara noastra. Are fructe mari, rotunde, coaja este subtire, de un rosu patat de galben deschis, cu aspect comercial atragator. Suporta bine atat transportul cat si depozitarea. Au un gust tipic pentru mar, dulce-acrisor, cu note astringente, fiind foarte bune pentru gustare, dar si (daca sunt foarte coapte) pentru suc sau prajituri.

 

Alegeti de la inceput un loc unde acest mar columnar sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei, sa nu fie in bataia curentilor reci de aer, iar cel mai bun sol va fi unul fertil, bine curatat de buruieni, cu drenare buna. Poate fi pregatit in prealabil cu ingrasamant organic pentru ca pe viitor si acest pom ce depaseste la maturitate doi metri inaltime sa se dezvolte mai repede. Se recomanda plantarea la jumatatea primaverii (pana in luna mai) sau toamna, fie solitar, fie mai multe exemplare grupate pentru o recolta mai buna. Dupa plantare se uda abundent si pentru protectia initiala se face un mic musuroi de pamant la baza, langa tulpina.

Tolereaza bine atat perioadele secetoase (cand va trebui udat periodic, folosind cantitati moderate de apa, dimineata sau seara) cat si cele geroase, fara sa aiba nevoie de protectie suplimentara. Fructele se coc incepand din luna augustul, productia pentru un mar ajuns la maturitate depasind in medie 15 kg anual. Nu necesita lucrari special de intretinere sau toaletare in afara indepartarii partilor uscate sau cu aspect bolnav.

Foto: stadi-sakstagals.lv

 

 

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mar, patrunjel si banana

    Patrunjelul pare potrivit mai curand pentru a improspata diverse retete complicate si nu pentru un smoothie gata imediat, dar in combinatie cu marul si banana rezultatul este surprinzator de revigorant si sanatos.

  • Merele Arbat

    Este foarte apreciat pentru fructele sale relativ mari, de forma rotunda, usor turtite si cu un colorit deschis, rosu si galben, miezul merelor fiind suculent, cu gust puternic dulce-acrisor, perfect pentru gustare, suc de mere, gemuri sau alte retete, dar si pentru placinte sau alte produse de patiserie.

  • Smoothie cu mandarine si mar

    Mai putin folosite pentru smoothie-uri decat portocalele, mandarinele ofera un gust mai dulce, iar alaturi de marul putin acrisor rezultatul este o bautura sanatoasa, perfecta pentru cei mici si pentru cei mari si care va ofera si vitaminele necesare pentru un sistem imunitar mai puternic.

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

  • Gutuia, fructul mitologic cu valente de medicament

    In mitologia greaca, gutuia este fructul Afroditei si “marul de aur” care a starnit razboiul troian. Fiind plina de vitamine, aceasta este renumita in zilele noastre mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului si in special aparatului digestiv.


Warning: fopen(cache/6f7a68e0fe4a02661e937174d0682c75) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139