Margareta, floare a iubirii si inocentei
Cine nu isi aminteste de jocul din copilarie prin care fetele si baietii, cu sufletul la gura, rupeau rand pe rand petalele margaretelor asteptand ca cea din urma sa le ofere raspunsul la intrebarea "ma iubeste, nu ma iubeste"?
Un alt joc al dragostei, tot cu margarete dar disparut intre timp, putea arata cati ani ii vor ramane fetei pana la maritis. Se culegeau cu ochii inchisi manunchiuri de flori, iar numarul margaretelor era egal cu numarul anilor ramasi pana la casatorie.
Cele 20-30 petale subtiri si albe regasite la orice margareta inconjoara precum razele centrul galbui care adaposteste polenul. Aspectul florii este asemanator cu cel al crizantemei salbatice, iar legatura este intarita si mai mult de numele sau stiintific: Chrysanthenum leucantheum.
Denumirea cunoscuta in popor are la baza latinescul "margarita", echivalentul margaritarului de astazi, si reflecta in buna masura cinstea primita inca din vechime. Poate de aceea, dar si ca urmare a frumusetii si gingasiei sale, floarea s-a numarat printre cele care au inspirat parintii in alegerea numelui de botez al fiicelor lor.
Margareta ne-a fost data pentru a lua seama cu totii la ce inseamna puritatea si perfectiunea intr-o lume intinata de nedreptate si pacat. Indiferent de timpul, locul sau cultura din care a facut parte, margareta s-a bucurat de o imagine care i-a fost favorabila.
In traditia celta, margaretele sunt considerate spirite ale copiilor care au murit la nastere si care au recapatat invoirea sa revina pe pamanat pentru a-i mangaia pe parinti, in timp ce in crestinism sunt legate de cei care se intorc la credinta devenind puri prin spalarea pacatelor, de unde supranumele de "floarea inocentei".
Margareta inseamna inocenta si puritate, si pentru cel care ofera, si pentru cea care primeste. Arata stima, increderea reciproca, prietenia solida. Ea nu se reduce la mesajele de dragoste, dar este una dintre cele mai frumoase flori ale iubirii, prin semnificatiile pe care le are. Una dintre ele este: "Ai atatea calitati, cate petale are floarea", iar alta "Nici nu stii cat de frumoasa esti".
Sezonul margaretelor a inceput, profitati si incantati-va prietenele sau sotiile cu un buchet alcatuit din asemenea minunatii!
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu struguri si spanac pentru un sistem imunitar puternic
Cu struguri bine copti (albi sau rosii) si spanac congelat, este o bautura plina de vitamine si antioxidanti, buna nu doar pentru a potoli setea si a da un plus de energie, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic. Iar ceaiul verde ofera corpului o lista impresionanta de beneficii. Esential in orice parte a anului si cu atat mai mult in lunile cand gripele si racelile sunt tot mai prezente.
-
Smoothie racoritor cu mango si suc de portocale
O alternativa pentru sucurile din comert, o bautura cu gust intens de fructe tropicale, savuroasa si aromata, utila in orice parte a anului si cu atat mai mult cu cat energizeaza, racoreste si potoleste setea de ceva dulce.
-
Terapii si retete naturiste cu leustean
O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.
-
Flori de vara. Larkspur sau pintenul ciocarliei
Larkspur sau pintenul ciocarliei este o floare a lunii lui cuptor care atrage atentia prin nuante calde de albastru, rosu, violet sau alb. Din fericire pentru crescatorii europeni si cei din America de Nord, planta se gaseste intr-o varietate la fel de mare, aproape, ca si orhideea.
-
Dalia - floarea recunostintei si a respectului
Dintre bulbii care se planteaza primavara pentru a inflori vara si toamna mai cunoscuti sunt ai crinului, gladiolei si daliei. Aceasta din urma floare s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o caracteristica aparte: varietatea.