Mandarinul

mandarin

mandarine in copac

Denumire stiintifica: citrus reticulata
Familie: Rutaceae
Inaltime: 4,6 - 6,1 m

Descriere
Mandarinii sunt pomi fructiferi mici, uneori cu tepi, cu ramuri zvelte si frunze mereu verzi, in forma de lance. Frunzele nu sunt trifoliate, dar petiolul are o dunga subtire. Coroana mandarinului este mai degraba bogata, rotunda, simetrica decat deschisa si are nevoie numai rareori de taieri de formare.

Florile albe apar in martie si aprilie si sunt foarte parfumate, atragand de obicei albinele. Fructul portocaliu al mandarinului este zemos, dulce si isor de decojit; dimensiunile acestuia sunt de 5,1 - 10,2 cm in diametru, iar in interior are sectiuni divizate. Mandarina este asemanatoare portocalei, dar de obicei mai mica, iar coaja nu este la fel de puternic lipita de fruct. Mandarinele sunt coapte complet in noiembrie sau decembrie.

Citricele in general sunt originare din zona de sud a Chinei si sud-estul Asiei, unde au fost cultivati de aproximativ 4000 de ani. Mandarinii din China si au fost dusi in Europa si pe ambele continente americane in anii 1800. Mandarinul satsuma este originar din Japonia si se stie ca exista acum 400 de ani.

Cultivare si ingrijire
Mandarinul trebuie plantat sau asezat intr-un loc care primeste soare direct sau este partial umbrit. In ceea ce priveste umiditatea, mandarinul este rezistent la seceta, dar cu singuranta fructul va avea de suferit - trebuie sa udati regulat arbustul, mai ales in perioadele cu umiditate foarte scazuta.

Mandarinii tolereaza temperaturi de pana la -9 grade Celsius sau chiar si mai putin daca sunt obisnuiti incet-incet. Pe de alta parte, o scadere brusca a temperaturii pana la -4 C fara ca inante sa fi fost temperaturi scazute poate dauna mai mult decat un ger de -6 C. Mandarinii care au fost afectati de inghet pierd din foliaj, dar de obicei isi revin. Arbustii mici ca inaltime si nu mai mari de 2-3 ani nu sunt la fel de rezistenti la frig ca pomii fructiferi care fructifica.

In concluzie, mandarinii au nevoie de protectie in primele ierni de la plantare, cand temperaturile scad sub -4C. Pentru a proteja mai bine mandarinul de frig, plantati-l pe parte sudica a casei. Multi dintre noi, care nu vrem sa testam rezistenta la ger a mandarinului, plantam arbustul fructifer direct in ghiveci - iarna trebuie adus in casa.

Mandarinii incep sa fructifice la 3-4 ani dupa altoire. Citricele nu se mai coc dupa ce au fost culese, asa ca lasati fructele in pom pana cand sunt coapte total.

Inmultire
Varietatile de mandarini, asemenea majoritatii citricelor, sunt rinmultiti prin seminte; arbustii care rezulta trebuie altoiti pentru a face fructe de calitate.

Varietati
Cele mai cunoscute sunt: Clementine, Cleopatra (folosita ca portaltoi), Dancy (cea mai vanduta mandarina din Florida, SUA), Ponkan (varietate cu fruct mai mare, nu foarte acida) si Changsha (poate varietatea cea mai rezistenta la frig din toate citricele).

Articole asemănătoare

  • O vara sanatoasa cu smoothie de citrice

    Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.


Warning: fopen(cache/73ea6ca5fb06024db9322451b8079cec) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139