Mamey Sapote sau Pouteria sapota, un fruct exotic mai putin cunoscut
Mamey sapote este un fruct tropical nativ din Mexic si America Centrala. Se gaseste si in alte zone precum Cuba, Republica Dominicana, America de Sud sau Florida.
Arborele mamey sapote este inalt, cu frunze mari, iar florile sunt mici, de culoare alba. Pentru a putea putea sustine fructele, arborii trebuie sa ajunga la maturitate, lucru care se intampla dupa trei ani de la altoire.
Fructul are o forma ovala, asemeni unei mingi de fotbal american. Are o coaja groasa, lemnoasa, de culoare maro. Miezul are o culoare portocalie-roscata.
Daca acesta este verde inseamna ca fructul nu este copt. Cele coapte au miezul colorat portocaliu-rosu sau rosu inchis-maro.
Pentru a decoji fructul, acesta trebuie lasat la temperatura camerei pana cand se inmoaie. Miezul, cu un gust interesant, poate fi depozitat timp de pana la o saptamana in frigider.
Chiar daca poate fi consumat in stare proaspata, mamey sapote este considerat un ingredient popular pe lista celor care pregatesc deserturi, salate de fructe, shake-uri si alte bauturi din fructe.
Datorita texturii si gustului inconfundabil, fructul a capatat rapid popularitate si este tot mai mult folosit in scopul gatitului in zone in care se gaseste doar in magazine si nu poate fi cultivat. In plus acesta contine vitamina A, C si potasiu.
Foto: 1
Articole asemănătoare
-
Goji Big Berry, un deliciu exotic
Un soi longeviv, rezistent, care nu are nevoie de o ingrijire deosebita, Big Berry ofera in fiecare an fructe mari si dulci
-
Naranjilla - o portocala sau o rosie?
Un fruct mic de culoarea unei portocale, coaja lucioasa si tare, gust acrisor-acid, naranjilla este o raritate in afara Americii de Sud, unde il veti intalni in diverse retete, ca o gustare simpla sau chiar in bauturi traditionale.
-
Legume si fructe pentru un sistem imunitar mai puternic
In perioada rece organismul are nevoie mai mult decat oricand de un sistem imunitar cat mai rezistent in fata racelilor de sezon, si in loc de medicamente ati putea adauga mai multe fructe si legume in meniul zilnic.
-
Rosiile Red Pear
O tomata cu gust dulce si pulpa carnoasa, avand o forma ce aminteste de cea a unei pere, Red Pear este un soi timpuriu hibrid poate mai putin cunoscut si consumat, dar poate fi o alternativa interesanta daca vreti un alt fel de rosii.
-
Trandafirii Black Baccara
Un soi de trandafir cu flori ce par facute din catifea de un visiniu inchis, cu tuse intunecate, parfum dulce si nu foarte puternic si un aspect foarte decorativ, acest Black Baccara este un teahibrid poate prea putin cunoscut, din pacate.