Lucrari premergatoare plantarii pomilor
Degajarea terenului - este o operatiune obligatorie, mai ales in cazul unui teren care nu a fost lucrat ani de-a randul.
Exista situatii cand noua plantatie se infiinteza pe locul uneia vechi in care pomii s-au uscat, fara sa fi avut loc o defrisare generala. In aceste cazuri mai pot exista ici si colo cativa pomi care in ciuda varstei inaintate sa mai produca. Tentatia pastrarii in cadrul noi plantatii poate exista de multe ori, dar trebuie sa se tina seama de faptul ca, in acest caz, ei dicteaza forma de pichetare, distantele intre pomi si intre randuri si ca pot fi purtatori de virusi, micoplasme, bacterii, ciuperci, cu posibilitatea de infectare a pomilor tineri si ca oricum se afla intr-o perioada de declin fiziologic. Din aceste motive este recomandata scoaterea lor din radacini.
La fel se va proceda si cu ceilalti arbori sau arbusti crescuti spontan in perimetru. Este important ca locurile de plantare ale pomilor sa nu se suprapuna cu locurile din care au fost scosi pomii batrani.
Fertilizarea terenului
Este o lucrare importanta care precede plantarea puietilor. Aportul de azot, potasiu si fosfor in sol este adus in mod natural, dar de multe ori este insuficient. Aportul suplimentar se realizeaza prin administrarea de gunoi de grajd fermentat. Fertilizarea se face prin imprastierea uniforma, pe intreaga suprafata, a cantitatii. Acest lucru se realizeaza cu 1-5 luni inainte de momentul plantarii. Daca plantarea se realizeaza primavara, fertilizarea se va face in toamna. Inaintea inceperii saparii gropilor se va executa o desfundare a solului pana la o adancime de 60-70 cm. Exista pluguri speciale pentru aratura la o asemenea adancime dar, in functie de de natura solului, pot fi necesare si tractoare mai puternice. Pe suprafete restranse aceasta lucrare se poate realiza manual la adancimea a doua cazmale. Brazdele vor fi apoi maruntite si terenul va fi nivelat.
Pichetarea terenului.
Cele mai folosite sisteme de pichetare sunt: in patrat, in dreptunghi, in triunghi ehilateral.
Distanta dintre pomi difera in functie de gradul lor de dezvoltare.
Pichetarea in patrat este folosita in cazul livezilor aflate pe suprafete plane, fara pante importante si atunci cand distantele dintre pomi asigura si accesul masinilor.
Stabilirea distantelor dintre pomii de pe rand.
Ramurile pomilor vecini nu trebuie sa se impreuneze, intre extremitatile lor trebuie sa existe un spatiu suficient pentru aerisire si pentru acces in timpul lucrarilor de intretinere.
Pentru mar - 6 m intre pomi, pe rand.
Pentru par - 5-6 m intre pomi, pe rand.
Prun - 4 m intre pomi pe rand.
Pentru cires - 5 m intre pomi, pe rand.
Cais - 4 m intre pomi, pe rand.
Piersic - 3- 4 m intre pomi, pe rand.
Nuc - 10 m intre pomi , pe rand.
Distantele intre randuri nu pot fi mai mici decat cele impuse intre pomi pe rand. Pot fi insa chiar mai mari pentru a permite si accesul mijloacelor mecanice.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Santana, liliacul cu parfum greu de uitat
Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.
-
Tunderea de toamna la pomii fructiferi
Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei.
-
Taierea pomilor fructiferi
Aceste sfaturi va vor ajuta pentru a stii cand se face curatarea pomilor si cum se face.
-
Toamna in livezi
Lucrarile de ingrijire a pomilor fructiferi tin in primul rand de protejarea tulpinilor acestora, impotriva atacului rozatoarelor. Iarna iepurii si soarecii de camp rod coaja pomilor, in special a celor tineri.
-
Lucrari de ingrijire aplicate viilor intrate pe rod
Una dintre primele lucrari ce se executa in primavara, dupa dezgropat, este controlul viabilitatii ochilor cu care ocazie se constata pierderile de ochi din cauza gerului din cursul iernii sau prin clocire, in cazul intirzierii dezgropatului in...