Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
LEUSTEANUL IN TRADITIILE POPULARE ROMANESTI

Leusteanul in traditiile populare romanesti

Leusteanul este o prezenta comuna pe teritoriul batranului continent ce si-a croit din vreme cale pana departe, in Anglia, si chiar in America spre zilele noastre. 

Oamenii de stiinta l-au botezat Ligusticum officiinale, insa denumirea pitoreasca conservata in graiul romanesc ne trimite intrucatva cu gandul la originea latina dovedindu-i continuitatea  pe meleagurile noastre.

Datinile si obiceiurile, credintele, versurile si cantecele de inspiratie populara prilejuite de diferite sarbatori sau evenimente importante din viata omului nu ar fi fost concepute in urma cu 100 ani fara leustean. In fond, nimeni nu intentiona sa traga ponoase de pe urma nerespectarii randuielilor pomenite din batrani.

In anumite zone ale tarii, planta era folosita de Rusalii pentru alungalea Ielelor si a relelor pricinuite de acestea.  Astfel, batranii agatau tulpinele si frunzele de leustean la usile si ferestrele caselor alaturi de usturoi si impleteau coronite pe care le puneau la incoane sau pe crucile din sat. 

De Sarbatoarea Inaltarii Domnului fetele si femeile il purtau intotdeauna la brau daca vroiau sa nasca prunci sanatosi. Nu intamplator, datorita proprietatilor sale afrodisiace, leusteanul mai era numit in unele sate din tara frunza dragostei.  

Ca planta binecuvantata de Dumnezeu cu darul tamaduirii, leusteanul a fost adesea folosit in diferite leacuri. Ce altceva ar fi putut da nastere credintelor amintite daca nu proprietatile sale curative si binefacatoare?

In traditia populara frunzele se puneau in legaturi contra durerilor de cap, alteori erau pisate pentru a fi puse la rani sau  pentru a trata “blandele de ploaie". Ceaiul din frunze de leustean se admnistra in tuse cu guturai si tuse magareasca.

Mai mult decat atat, insasi prezenta sa sub chipul podoabelor la animalele ierbivore din ograda era menita sa aduca bunastarea, sanatatea si fertilitatea.

Stramosii nostri nu au folosit leusteanul doar in scopuri magice. El era de un real folos si in bucatarie pe tot parcursul anului fiind uscat si pus in saci de panza ca sa "respire" si sa poata fi consumat inclusiv iarna.  Chiar si acum in preajma Sarbatorilor Pascale, leusteanul a fost cel care a dezmierdat cu parfumul sau drobul si traditionala ciorba de miel.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Gradina si secretele ei

    Cel mai popular fruct este... rosia

  • Magia florilor de Lisianthus

    Florile de Lisianthus au un aspect care inspira feminitate, sunt genul de plante admirate de oricine dar pe care foarte putini oameni stiu sa le numeasca corect. Numele provenit din latina inseamna floare amara, si face trimitere la

  • Plante toxice, decoratiuni de Craciun

    Plantele ornamentale pot indeplini cu gratie rolul de cadou pentru Craciun. Un aspect mai putin adus in atentie este ca printre ele se numara si unele specii toxice periculoase.

  • Trandafirul de Ierihon – planta care nu cunoaste setea

    Stiinta ne spune ca primele forme de viata au aparut in ocean, cu aproximativ 3,5 miliarde de ani in urma. Apa este cel mai important element din natura, fiind indispensabila pentru desfasurarea proceselor vitale la plante si animale. Din acest motiv orice anomalie legata de ea, semnalata pe fata Pamantului

  • Ghintura contribuie la sanatatea ficatului

    Ghintura nu este doar una dintre florile pe care iti face placere sa le admiri la marginea padurilor, este o planta medicinala redutabila care si-a rasfrant beneficiile asupra intregi generatii de oameni suferinzi.


Warning: fopen(cache/d60d1d3f2bbed923ea00758a2ed4c295) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139