Jabuticaba, arborele de struguri

Jabuticaba (Myrciaria cauliflora) este un pom fructifer neobisnuit care se intalneste in Paraguay, Argentina si sud-estul Braziliei. De ce „neobisnuit”? Fiindca nicaieri la noi nu s-a intalnit un pom ale carui fructe sa creasca direct pe scoarta trunchiului si pe crengi.

Roadele asemanatoare strugurilor se bucura de multa apreciere din partea cultivatorilor. Fructele negre-purpurii cu miez alb si dulce sunt consumate atat crude cat si procesate, sub forma de jeleuri, gemuri, suc, vin sau lichior.

Acestea au si proprietati curative, decocturile fiind utile in gargarele contra amigdalitei rebele. Fructele amelioreaza astmul bronsic, opresc starile de diaree si, mai nou, s-a descoperit ca functioneaza ca un puternic anticancerigen.

Daca pomii sunt bine irigati atunci infloresc pe intreaga durata a anului, lucru care din nou atrage simpatii. Arborele de struguri figureaza in heraldica pe stema orasului Contagem din Minas Gerais, Brazilia.

Modul ciudat de asezare a fructelor, direct pe trunchi, se pare ca ajuta la inmultirea copacilor. Multe animale care se catara mai greu reusesc sa ajunga la fructe si sa le manance. Astfel, semintele sunt eliminate pe sol la mari distante luand nastere noi plante.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Suc proaspat de struguri cu ghimbir si banane

    Un suc de struguri cu un plus de aroma picanta de la ghimbir (puteti pune mai mult daca va place gustul).

  • Delicii de toamna. Dulceata de struguri

    Printre deliciile toamnei se numara si dulceata de struguri. Daca nu ati gustat-o inca, va invitam sa o preparati si sa o aveti pregatita pentru cei dragi.

  • Briose de casa cu kiwi, boabe de struguri si frisca

    Preferate la o ceasca de cafea sau la o ciocolata calda, briosele se realizeaza foarte usor. Va propunem sa incercati reteta de briose de casa cu kiwi, boabe de struguri si frisca.

  • Soiuri de struguri pentru vinuri albe

    La stabilirea soiurilor de struguri destinate obtinerii vinului se are in vedere ca acestea sa fie de mare productie, rezistente la temperaturi scazute, sa asigure produse superioare si vinuri cat mai complete, aromate si echilibrate.

  • Efectele curei de struguri

    Pentru a putea fi utilizati cu folos in regim de cura, strugurii trebuie sa fie copti, adica sa aiba gust dulce. In prima saptamana are loc procesul de adaptare a organismului la noul regim, iar in urmatoarele doua se produce efectul curei de struguri.


Warning: fopen(cache/bd05fca5a84d6f94f54f277ef89ce6b8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139