Ingrijirea speciala a plantelor din timpul verii
Fiecare sezon vine cu o serie de schimbari de mediu. Sunt schimbari de temperatura, de lumina (intensitate si ore de lumina mai multe sau mai putine) si de umiditate atmosferica.
Daca iarna ingrijirea plantelor se reduce adesea la udari sporadice pentru unele sau iernarea la intuneric pentru altele, in timpul verii majoritatea au nevoie de ceva mai multa atentie din partea noastra.
-Prima conditie, absolut necesara, este udarea corespunzatoare. Un pic mai mult decat de obicei, dar nu exagerat pentru a evita riscul putrezirii radacinilor.
-Asezarea ghivecelor in functie de necesarul de lumina, dar mai ales de gradul lor de toleranta la soarele intens de vara. Daca din martie pana in mai au apreciat fiecare "strop" de lumina in plus, de la jumatatea lunii iunie si pana la sfarsitul urmatoarei luni, ele vor fi protejate de razele directe ale soarelui de amiaza. Acolo unde ghivecele sunt orientate catre sud se va proceda la umbrirea partiala a acestora, pe tot parcursul zilei, printr-o perdea fina si vaporoasa.
-De ce fina si vaporoasa? Pentru ca o alta conditie speciala si la fel de necesara este asigurarea unei foarte bune ventilatii a mediului de cultivare. Perdelele grele si incarcate nu permit circulatia aerului si plantele risca sa se sufoce si sa fie atacate de insecte daunatoare.
-Tot in scopul de a proteja florile de atacuri nedorite, dar si pentru a le ajuta sa "respire" mai bine si sa-si mentina aspectul sanatos, se va proceda la stropirea periodica, chiar zilnica a acestora, cu apa la temperatura camerei. Se va evita folosirea apei foarte reci intrucat socul termic resimtit de planta va duce la degarnisirea acesteia.
-Pentru plantele foarte mari, voluminoase a caror pulverizare este imposibila, se va avea in vedere spalarea frunzelor. Folositi pentru acest lucru, bureti mari, foarte moi si curati si desigur apa calduta. Spalarea frunzelor ajuta la curatarea de praf a porilor, frunzele fiind in acest fel ajutate sa "respire" mai bine si absoarba din aer umiditatea necesara.
-Sa nu uitam nici plantele cu
-Intrucat plantele se orienteaza dupa lumina si in timp isi inclina tulpina pe directia soarelui, ghivecele se vor roti periodic, cu cateva grade la fiecare 4-5 zile, astfel incat exemplarele sa isi pastreze aspectul compact, drept si uniform.
-In timpul zilelor extrem de caniculare nu se vor face fertilizari, putandu-se chiar stopa administrarea oricarui ingrasamant, pana cand temperaturile scad la nivelul acceptat de fiecare specie in parte (in medie 18-20 de grade).
Iunie 2008
GradinaMea.ro/V.S.
Articole asemănătoare
-
6 reguli de baza pentru udarea corecta a plantelor
Vara este anotimpul care impinge frecvent detinatorii de gradini spre doua extreme: udarea insuficienta si udarea exagerata a plantelor
-
Ingrijirea speciala acordata plantelor pe parcursul iernii
Majoritatea plantelor din balcon traiesc un singur an. Ele infloresc, ne infrumuseteaza ziua cu petalele lor delicate si colorate
-
Gradina Botanica a Universitatii din Bologna
Gradina Botanica a Universitatii din Bologna, din orasul cu acelasi nume, este una dintre cele mai importante de pe teritoriul Italiei avand o varsta greu de egalat in Europa.
-
Activitati de iarna utile in gradina
Desi lunile de iarna sunt caracterizate de o stare de hibernare, exista cateva activitati utile care se fac si in perioada iernii, acestea contribuind la sanatatea generala a plantelor din gradina dumneavoastra.
-
Viata secreta a plantelor
Plantele au secrete la fel cum si fiintele umane au. Afirmatia poate fi gasita in cartea scrisa in limba engleza de Peter Tompkins si Christopher Bird si care poarta titlul "The Secret Life of Plants" (Viata secreta a plantelor).