Ingrijirea merilor

 Marul este o specie de planta inclusa in familia Rosaceae, a carei diversitate cuprinde peste 40 de soiuri. Conditiile climatice preferate sunt cele din zona temperata, motiv pentru care este plantat cu precadere in emisfera nordica si doar sporadic in Australia si Noua Zeelanda.

 

Activitatea de ingijire trebuie sa se realizeze, dupa cum spun specialistii, la inceputul Iernii, la sfarsitul ei sau la inceputul Primaverii inainte ca pomii sa isi reia activitatea.

 

Este important de stiut ca inainte de a incepe lucrul trebuie sa aveti in vedere gradul de maturitate al pomului pentru a nu interveni mai mult decat este necesar, cauzand daune viitoarei productii.

 

Daca nu v-ati ocupat in februarie de ingrijirea lor din cauza frigului sau din alte motive, mai aveti timp aproximativ pana la sfarsitul lunii martie sa le oferiti o mana de ajutor.

 

Metoda clasica de intretinere a merilor consta in indepartarea cu ajutorul unui ferastrau a circa 1/3 din lungimea ramificatiilor principale si secundare. Acest lucru incurajeaza cresterea viguroasa a pomilor tineri si sustine productivitatea celor maturi.

 

Daca marul pe care il aveti nu are inca nicio ramificatie si masoara in jur de 1.2 m efectuati taierea la o inaltime de apoximativ 80 cm de sol. Acest lucru va stimula ramurile sa creasca armonios in lungul trunchiului.

 

In cazul in care pomul tanar se afla intr-o etapa superioara de dezvoltare vor fi alese intre 3 si 5 ramuri mai viguroase pentru a reprezenta scheletul pomului fructifer avand grija ca acestea sa fie distantate una fata de cealalta.

 

Referitor la merii de peste 4-5 ani ajunsi la maturitate, la ei se va urmari indepartarea ramurilor uscate sau firave, a celor  afectate de boli si a celor care s-au dezvoltat spre interiorul coroanei ori in plan vertical. Acest lucru va facilita aerisirea coronamentului si patrunderea luminii solare la fructele din interiorul acesteia.

 

O coroana aerisita produce fructe bine dezvoltate in timp ce una aglomerata nu ofera decat fructe de calitate inferioara.

 

Pentru acest efort minim veti fi recompensati cu un copac plin de flori in perioada urmatoare si mai apoi cu fructe absolut delicioase.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/2a5bf1f496b62a4b08b0026a7b5e93e3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139