Incalzirea globala: UE acuza dur SUA si Australia

Atac dur al comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas, la adresa SUA si Australiei pe tema incalzirii globale. Oficialul european a acuzat Statele Unite si Australia ca impiedica lupta statelor europene de combatere a incalzirii globale si diminuarea efectelor acesteia. Statele Unite au fost acuzate in mai multe randuri ca au cenzurat rapoartele expertilor privind schimbarile climatice.

nor de smog deasupra Los Angeles, California
smog deasupra Los Angeles, California

''Importanta Statelor Unite este deosebita, deoarece emit cam o patrime din gazele cu efect de sera ale lumii, au un venit pe cap de locuitor foarte ridicat si au contribuit la crearea fenomenului mai mult ca oricare alta regiune a lumii, cu exceptia Uniunii Europene'', a declarat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, la o reuniune a ONU pe tema efectelor incalzirii globale.

''Ne asteptam ca Statele Unite sa coopereze mai strans si sa nu continue sa dea dovada de o atitudine negativa in negocierile internationale'', a adaugat Dimas.

Washingtonul a anuntat retragerea SUA din Protocolul de la Kyoto, in 2001, invocand punerea in pericol a economiei americane si excluderea incorecta a tarilor in curs de dezvoltare de la implementarea restrictiilor.

SUA sustin ca nu au puterea sa limiteze emanatiile de gaze ale autovehiculelor, una dintre principalele surse de poluare ale mediului care produc efectul de sera si incalzirea atmosferei globale.

coasta sudica a Californiei, vazuta din spatiu
Los Angeles si San Diego vazute din naveta spatiala Discovery - se poate vedea norul de smog care
ajunge mult in larg, pana la Insula Catalina.

Dimas a recunoscut ca Washingtonul are propria abordare de a lupta impotriva incalzirii globale, dar a avertizat ca aceasta ''nu ajuta la realizarea unui acord international si nici nu reduce emisiile'' de gaze cu efect de sera.

''Nu inteleg de ce Australia nu a vrut sa semneze Protocolul de la Kyoto'', a afirmat Dimas, subliniind ca acesta este sustinut de 80 la suta din populatia tarii de la Antipozi. ''Este vorba doar despre mandrie politica'', a precizat el.

Incercarile de lansare a negocierilor privind extinderea Protocolului de la Kyoto dincolo de anul 2012 avanseaza cu dificultate pentru ca statele nu vor sa accepte restrictiile vizand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

In luna martie, ministrii de Externe a celor 27 de state membre UE au decis sa-si reduca emisiile poluante cu cel putin 20 la suta pana in 2020. Aceasta masura a fost adoptata in incercarea de a provoca statele puternic industrializate si pe cele in curs de dezvoltare sa adopte o reducere cu 30 la suta a acestor emisii.

Sursa: hotnews.ro

Articole asemănătoare

  • Bauturi alcoolice neobisnuite

    Bakon Vodka (SUA): producatorii o promoveaza ca pura si racoritoare, fara sa uite sa adauge ca gustul principal este cel de... bacon. Este facuta din cartofi (spre deosebire de alte retete care folosesc cereale), recomandata pentru orice cocktail daca doriti un gust cu adevarat special, fara chimicale sau alti aditivi de gust. In final, dupa cum ne garanteaza si site-ul oficial, rezultatul este vodca de calitate, cu un gust de bacon.

  • Tipuri de vegetatie - stepa

    Exceptand Antarctica si Australia, toate celelalte continente contin zone mai mult sau mai putin acoperite de stepa.

  • Cauzele efectului de sera

    Una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat omenirea in ultimii 50 ani a fost incalzirea globala. Efectul de sera este factorul principal ce determina si in prezent acest proces.

  • Curmalele - gustoase si foarte hranitoare

    Curmalele, cunoscute si sub denumirea de Phoenix dactylifera, fac parte din familia Palmaceae. Acestea cresc in regiunile sub-tropicale si in zonele desertice din Africa de Nord, statele arabe, California si Australia.

  • Traind ecologic putem salva Pamantul

    Privitor la incalzirea globala, preocuparile oamenilor de stiinta sunt tot mai evidente de la an la an. Acestia incearca sa gaseasca solutii pentru daunele provocate de omul modern la nivelul atmosferei si mediului inconjurator.


Warning: fopen(cache/fa13fec82f80554f682c7e2ca7f7b531) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139