Importanta humusului

HumusHumusul este materia organica descompusa din sol, pe care o gasim pana la o adancime de 20-30 cm. El asigura hrana plantelor si tot el reprezinta un factor de protectie impotriva bolilor, datorita prezentei unor substante numite fitoalexine, substante care pentru plante au un rol asemanator anticorpilor. Nu toate solurile contin aceeasi cantitate de humus, exista soluri foarte sarace, pe care le recunoastem dupa culoarea lor galben-cenusie, cu un continut de cel mult 2%, si soluri bogate, de culoare neagra, cu peste 7% procent de humus.

 

Acest procent nu este fix, el difera de la an la an in functie de conditii si mai ales depinde de modul in care omul cultiva si ingrijeste gradina.

Pentru a imbogati cantitatea de humus din sol, exista cateva metode la indemana oricui.

  • Toamna, dupa ce terenul a fost curatat de resturi vegetale, se adauga la fiecare metru patrat cate 4 kilograme de turba uscata, sau 6 kilograme de compost semidescompus. Acesta este inglobat in sol prin sapat iar primavara, imediat dupa dezghet, va putea fi transformat intr-un pat germinativ de buna calitate pentru semanat sau pentru transplantarea rasadurilor.
  • In perioada vegetatiei, mulcirea asigura pentru mai tarziu bazele formarii humusului. Mulcirea se face atat in gradinile de legume cat si in straturile de flori, si reprezinta crearea unui strat artificial de 2-3 cm grosime la suprafata solului, alcatuit din talas, scoarta de copac, rumegus, sau alte deseuri lemnoase si resturi vegetale. Are rolul de a impiedica dezvoltarea buruienilor, mentine o umiditate relativ constanta in sol iar prin descompunere materia organica se transforma in humus.
  • Poate una din cele mai simple metode de a imbogati solul cu humus si azot este sistemul "ingrasamintelor verzi", cultivarea unor plante de regula ierboase, care in plina perioada de vegetatie sunt cosite, terenul este sapat si plantele inca verzi sunt ingropate in sol la o adancime mica. Dintre aceste plante, cele mai folosite sunt lupinul, trifoiul, sparceta si sulfina. Acestea sunt specii leguminoase care au proprietatea de a fixa in sol azotul din atmosfera.

Dragos Serban

26.09.2006 

 


Foto: Patrick Johns
Diferite straturi de mulci

Strat de mulci Mulci Mulci

Articole asemănătoare

  • Reteta de post. Chiftelute de falafel

    Pentru crestinii din lumea intreaga Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare. Aceasta este precedata in fiecare an de cel mai lung si aspru post.

  • Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

    Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”.

  • O vara sanatoasa cu smoothie de citrice

    Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.

  • Cat de importanta este diversitatea in alimentatie?

    A respecta o dieta variata inseamna a gasi un echilibru intre toate sursele de nutrienti trebuincioase organismului. Nici un aliment sau categorie de alimente din lume, indiferent de complexitatea ori importanta ce i se acorda, nu contine

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care


Warning: fopen(cache/0b403005e2159c3d4a904b047c9c3c51) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139