Iluminatul arhitectural pentru gradina casei tale

Dupa un timp in care iluminatul arhitectural a deservit doar institutii reprezentative din unele orase, iata, in sfarsit, conceptul alcatuind o tendinta aflata pe buzele tuturor. “Landscape lighting” sau “garden lighting”, cum ii spun americanii, se rezuma in cateva cuvinte la ansamblul de actiuni prin care gradinile private sau publice pot fi transformate, cu ajutorul luminilor si umbrelor, in spatii incantatoare dupa lasarea noptii.

Daca suna atractiv sau considerati ca ideea s-ar putea preta si in cazul gradinii dumneavoastra, in aceste randuri veti gasi cateva sfaturi utile in demersurile viitoare.

Inainte de orice, discuta cu membrii familiei care sa fie scopul principal al investitiei. Gradina poate fi iluminata din nevoi practice, si asta implica anumite aspecte, sau cum spuneam la inceput, din ratiuni estetice. Retineti ca iluminatul trebuie sa accentueze elemente din gradina dumneavoastra, nu sa fie punct de atentie in sine.

De asemenea, ganditi-va la ce stare de spirit doriti sa va predispuna, daca preferati un efect dramatic sau unul mai discret si relaxant.

Aleile si bordurile vor fi insotite de dispozitive cu putere mai mica (eventual economice), amplasate unul fata de celalalt  la o distanta care sa asigure iluminarea uniforma a solului.

Doua principii de baza ale iluminatului arhitectural sunt: alternanta lumina-umbra, obtinuta cat mai inspirat si inteligent, si focalizarea pe elemente care constituie centre de “greutate” ale atentiei.

Oricat ti-ar parea de interesante, incearca sa limitezi numarul punctelor focale pentru a nu a da nastere unui “conflict”. Cu cat mai putine, cu atat mai bine.  Feriti-va, de asemenea, de un contrast prea strident intre locurile intunecoase si cele luminoase si nu supra-iluminati casa in sine.

Folositi lumina pentru a crea umbre interesante pe garduri sau ziduri, amplasand sursa in fata pomilor sau altor elemente, precum statuile. Arborii si zidurile de piatra pot fi scoase in evidenta de spoturi asezate la baza si directionate catre partea superioara. Dispozitivele cu capete rotative sunt de dorit fiindca pot crea o varietate de efecte.  

Intrebuintati becuri de joasa tensiune, mult mai sigure si recomandate acolo unde copiii mici si animalele de companie s-ar putea accidenta.   

Economice si eficiente, simbolizand viitorul industriei energetice, lampile solare pot lumina pana la 8 ore. Performanta lor depinde de expunerea la soare, asa ca evita amplasarea lampilor in locuri defavorizate in acesta privinta.   

Singura chestiune asupra careia va vom facem atenti este aceea a costurilor. Acest tip de investitie presupune cheltuieli suplimentare nu doar la inceput, in perioada implementarii, ci si dupa acest moment. Ne referim, desigur, la situatiile in care energia electrica este preferata in schimbul celei solare.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Narcisele Rip van Winkle - galbenul perfect pentru gradina

    Este unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri de narcise pentru aspectul estetic, parfumul usor si delicat, felul in care acopera orice spatiu verde cand sunt plantate in palcuri si faptului ca sunt usor de plantat si ingrijit.

  • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

    Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

  • Cinci plante pentru reducerea anxietatii

    Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.

  • Plante care iubesc razele directe ale soarelui

    Cresterea plantelor la soare, in containere sau direct in sol, este o adevarata incercare daca nu sti sa alegi varietatile potrivite.

  • 5 sfaturi pentru o gradina perfecta

    Oricine doreste o gradina frumoasa si usor de intretinut. Pentru a nu vi se parea epuizant fizic sau sa constituie un adevarat soc pentru plante, obisnuiti-va sa faceti cateva lucruri simple, dar periodice pentru gradina dumneavoastra.


Warning: fopen(cache/dcfcb676245efff9e852c618fde568a3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139