Guzmania - frunzis exotic elegant si culoare pe masura

Guzmania

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Guzmania

Familie: Bromeliaceae

Origine: Vestul Indiei si Nord-Vestul Americii de Sud

 

 

Aspect si prezentare: Guzmania apartine genului cu acelasi nume, ce cuprinde peste 120 de specii de plante epifite (care traiesc in mediu natural agatate de scoarta copacilor). Este o planta perena, interesanta prin aspectul frunzelor sale, lungi de 40-60 cm, lanceolate, cu varf ascutit si margini taioase, intr-o singura nuanta de verde sau brazdata de dungi in nuante deschise de crem sau auriu si dispuse la baza in forma de rozeta. Florile sunt nesemnificative ca marime si aspect, insa bracteele ce le inconjoara capteaza atentia prin dispunerea si coloritul spectaculos.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

Asemeni tuturor bromeliaceelor, Guzmania este usor de ingrijit atat vreme cat se respecta un minim de conditii.

 

 

Locurile insorite si aerisite sunt ideale pentru cultivarea acestei plante deosebite. Lumina intensa pe timpul iernii, dar filtrata din mai pana in septembrie, o va ajuta sa formeze frunzis elegant si viguros

Este mai degraba o iubitoare de caldura, deoarece se dezvolta si infloreste foarte bine cand temperaturile ajung intre 18 si 24 grade Celsius. Sub 15 grade, planta stagneaza din crestere, iar daca temperatura continua sa scada, poate intra in repaus sau chiar regres, in final decedand. Iarna, desi nu are neaparata nevoie de repausare, se poate tine intr-un loc racoros dar bine luminat.

Intre 24 si 30 de grade, planta sufera de caldura dar poate rezista bine daca este pulverizata permanent cu apa calduta.

Umiditatea atmosferica ridicata o va ajuta sa treaca peste arsita exagerata a verilor din tara noastra. Guzmania isi arata repede suferinta fata de un mediu neprielnic, cu aer foarte uscat, prin brunificarea si uscarea frunzelor.

Un lucru interesant in ingrijirea Guzmaniei, ca de altfel in ingrijirea multor bromeliacee, este modalitatea de udare. Planta este de felul ei setoasa, mai ales in perioada calda, iar apa i se va administra prin umplerea periodica a rozetei centrale, numita si palnia plantei. Aceasta trebuie completata, astfel incat, pe timpul verii, sa nu fie niciodata goala.

Pentru ca are parte de o udare mai deosebita si mai ales pentru faptul ca la origine este o planta epifita, la cultivarea Guzmaniei se va folosi un substrat foarte afanat pe baza de turba si nisip, cu adaos de mranita usoara sau compost de frunze, care sa-i asigure si un pH acid (4,5 - 6).

 

Este printre putinele plante de interior care pot fi mentinute in continua vegetatie si tocmai din acest considerent are nevoie de fertilizare constanta. Aplicati-i in apa de udare, la interval de 15-20 de zile, un ingrasamant lichid pentru orhidee.

 

 

Inflorirea este spectaculoasa, nu prin florile mici si insignifiante, ci prin bracteele ce le inconjoara, care sunt mari si viu colorate, in nuante intense de rosu.

 

 

Se inmulteste prin separarea puilor ce apar la baza plantei, langa tulpina. Acestia trebuie transplantati in ghivece individuale numai dupa ce au facut radacini viguroase si daca au atins minim 15-18 cm.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale:

Inflorirea se produce doar la speciile mature, adica dupa 3 ani de cultivare, de la stadiu de pui. Dupa cca 6 luni de la epuizarea infloririi planta moare. De obicei puii apar inainte cu putin sau chiar in timpul infloririi.

 

 

Alte specii si varietati: G.minor, G.lingulata, G.conifera (inflorescenta in forma de con portocaliu), G.scherzerianum, G.musaica, G.plumieri.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Actrite celebre si trandafirii care le poarta numele

    Ingrid Bergman: varietate rezistenta, care va inflori in repetate randuri pana spre jumatatea toamnei, cu petale de un rosu elegant si delicat, este o alegere excelenta pentru orice gradina, fiind genul de trandafir care arata minunat inconjurat de alte flori sau alte varietati.

  • Laleaua Red Dress, eleganta clasica si colorit intens

    Dintre varietatile de lalele pe care le putem planta in gradina Red Dress este una dintre cele mai bune alegeri daca preferam un soi clasic, elegant, cu aspect exotic si culoare intensa. Cu flori mari de un rosu intens, catifelat, elegant, Red Dress este o lalea ce are la maturitate aproximativ 25-30 de cm inaltime, foarte buna atat pentru spatii verzi cat si pentru buchete sau aranjamente florale pretentioase.

  • Tomate Ola Polka

    Soi de tomate de un galben intens, puternic (culoarea se mai inchide pe masura ce se coc, ajungand un portocaliu deschis), cu frunzis destul de des, productie buna, foarte apreciate de cunoscatori pentru gustul lor dulceag, dar si pentru rezistenta la depozitare si transport datorita pulpei tari, elastice.

  • Camarosa - unul dintre cele mai populare soiuri de capsuni

    Cu randament bun si gust dulce, puternic, intens si o aroma pe masura, Camarosa este un soi de capsuni de origine americana cu fructe mari, cu o culoare puternica, aspect comercial deosebit si care suporta bine atat depozitarea cat si transportul.

  • Ardeiul gras Etiuda, un soi dulce si usor de cultivat

    Atrage atentia de la inceput prin culoare, un galben spre portocaliu deschis, neobisnuit pentru aceasta leguma delicioasa, iar gustul va fi pe masura, foarte apreciat de cunoscatori: dulce, suculent, textura este crocanta, perfecta pentru salate sau conserve.


Warning: fopen(cache/47f8ce4b1bee274e730318dc6376b5dc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139