Gradinaritul in saci, o solutie de viitor pentru combaterea saraciei
Rwanda este tara cu cea mai mare densitate a populatiei in Africa sub-sahariana. Numarul crescut de locuitori si deficitul de teren cultivabil constituie principalele probleme care determina cazurile de malnutritie. In jurul orasului Kigali, oamenii detin prea putin teren, sau mai rau decat atat, nu poseda nici macar un loc unde sa creasca produse vegetale. Altii, dintre cei care au totusi un petic de pamant, sunt foarte rezervati in a investi intr-o gradina de teama exproprierilor pe care le prevede strategia locala de extindere urbana. Cine ar avea curajul sa depuna efort inutil stiind ca a doua zi ar putea sa fie mutat fortat intr-o noua locatie?
Cazul din Rwanda este un exemplu, insa situatia capata o nuanta locala in foarte multe colturi ale lumii cu probleme climatice sau sociale. Gradinaritul in saci este un concept recent care a devenit extreme de popular in statele din lumea a treia, in zonele cu probleme de mediu (soluri contaminate), in locurile care se confrunta cu penuria de apa si in marile aglomerari urbane.
Cunoscute si sub numele de “gradini verticale”, gradinile in saci pot fi realizate doar cu ajutorul urmatoarelor materiale: un sac de panza sau de rafie, sol amestecat cu compost bogat in material organic, pietre (cu dimensiuni medii) pentru irigare si o galetusa sau cutie cilindrica deschisa la amandoua capetele.
In continuare, se procedeaza in felul urmator: Se aseaza cilindrul in centru pe fundul sacului, se umple cu pietre iar in afara sa este adaugat primul strat de pamant, pana la nivelul superior al cilindrului. Dupa aceasta cilindrul este extras, lasand pietrele libere. Se repeta actiunea pana cand sacul este plin de pamant si va avea o “coloana vertebrala” de pietris. Sacul trebuie gaurit pe lateral in locurile unde sunt introduse semintele, pentru a ajuta plantele sa gaseasca drumul in exterior. Apa care trebuie turnata peste pietre, se va infiltra incet prin spatiile libere, hidratand legumele fara a le inunda.
Un sac cu capacitatea de 90 de kg poate produce pana la 50 de plante, in functie de natura lor, cu alte cuvinte poate asigura o cantitate nu tocmai neglijabila de legume pentru consum. Sa ne gadim si la faptul ca in practica, oamenii pregatesc mai multe gradini verticale pentru a obtine o rezerva de hrana suficinta.
Cele mai comune legume cultivate in saci sunt: rosiile, ceapa, spanacul si mai ales varza. Ardeii si rosiile se planteaza in partea superioara a sacului. Cand este pregatit sacul trebuie asezat in soare sau in umbra partiala. Cand incepe un nou sezon de plantare, sacul se goleste. Se urmeaza pasii de mai inainte, intrebuintand pamant nou sau pe cel vechi imbogatit cu ingrasamant natural sau gunoi de grajd.
Sursa foto: appropedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Tratamente si remedii naturiste cu busuioc
Sub forma de infuzie calduta, preferabil fara indulcitor, busuiocul este folosit pentru a calma tulburarile digestive, este un adjuvant natural esential in cazurile de colita de fermentatie, indigestie, colici, balonare, si totodata stimuleaza digestia. Beti o cana de ceai pentru a reduce simptomele sau faceti preventiv cure de 2-3 saptamani, in care beti zilnic 1-2 cani.
-
Empire Blue, un soi de liliac de vara pentru parcuri si gradini elegante
Varietate longeviva si rezistenta de liliac de vara cu inflorescente de un mov-albastrui intens, cald, care va transforma radical orice gradina, Empire Blue este o alegere inspirata atat pentru incepatori, cat si pentru gradinarii cu experienta.
-
Cate calorii ai in farfurie?
Caloria este o unitate de masura pentru energia din alimente. Tinand evidenta caloriilor care ajung in organism si a celor risipite in procesul de ardere, nutritionistii pot schita cu precizie chirurgicala dieta ideala a unei persoane care nu doreste sa se ingrase sau vrea sa slabeasca.
-
Scarsdale, dieta de dupa sarbatori
Dupa petrecerea sarbatorilor pascale urmeaza ca in fiecare an "mustrarile de constiinta" pentru gramele dobandite in plus. Din acest motiv si pentru ca se simt ingreuiate, multe persoane cauta degraba o modalitate sa corecteze excesele facute cu cateva zile in urma.
-
Cum asociem culturile de legume?
Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere.