Gradina Chinezeasca din Portland

gradina chinezeasca din POrtland

In urma unei idei rasarite in 1985 a luat fiinta, in septembrie 2000, Gradina Chinezeasca din Portland, sau Lan Su Yuan (Gradina Orhideelor Trezite). Gradina este amenajata in stilul dinastiei Ming, cu alei lungi, poduri, colonade deschise si colturi cu peisaje mereu schimbatoare.

Gradina ofera numeroase puncte de atractie: Curtea Linistii, Sala Norilor de Brocart, Pavilionul Pestilor, zona Reflectiilor, Curtea parfumurilor, a Invatatilor, Sala Celesta a Parfumului, zona Florilor, Pavilionul Lunii, Turnul Reflectiilor Cosmice si, in cele din urma, Barca Pictata.

pavilionul Lunii

harta gradinii

pavilionul Lunii si Casa Ceaiului

Locul poate fi considerat o capodopera in adevaratul sens al cuvantului. Intre gardurile de caramida rosie din cartierul chinezesc din Portland, gradina este o replica a unei gradini din Suzhou, oras din China infratit cu Portland, si include cele 5 elemente esentiale pentru o gradina chinezeasca: apa, piatra, constructii, literatura si plante. Astfel, design-ul intruchipeaza dualitatea naturii din filosofia chinezeasca. Constructiile reprezinta ordinea din gandirea conficianista, iar peisajul reprezinta viziunea taoista asupra naturii haotice. Atunci cand aceste doua elemente se afla in echilibru, in balans, apare armonia.

Barca Pictata in zona Ploii

lacul

pavilionul Lunii si podul Zig-Zag

Apa, asemenea unui om intelept, face ceea ce este normal sa faca; lacul invita la contemplatie. Pietrele reprezinta muntii si au suprafete ridate, asemenea fetei unui intelept. Ferestrele dantelate ale pavilioanelor ofera privirii un peisaj mereu schimbator. Literatura e prezenta prin poeziile inscriptionate pe pietre, panouri si placi speciale si duc cu gandul la alte timpuri si locuri. Fiecare planta simbolizeaza o persoana sau trasatura si, desi par a fi asezate la intamplare, ele au o anumita insemnatate in functie de locul ocupat in gradina.

imbinarea elementelor traditionale chinezesti cu arhitectura moderna

cires in floare

Pavilionul Florilor si Casa Ceaiului in spate

in Casa Ceaiului

Gradina chinezeasca din Portland dezvaluie in fata vizitatorilor o multitudine de peisaje si experienta unei vizite aici atinge toate simturile: sunetul picaturilor de ploaie cazute pe o frunza de banan, parfumul imbatator al florilor, senzatia de schimbatoare care apare odata cu fiecare pas pe aleile pavate cu mozaic.

stanca Tai Hu si rododendron

poarta Lunii

Casa Ceaiului, Turnul Reflectiilor Cosmice si aleea cu stancarie

Creatorii gradinii au pus la cale un plan la fel de complicat si interesant precum rezultatul muncii lor. Echipele de designeri din China si Statele Unite ale Americii au imbinat elementele stravechi de constructie cu normele actuale. Orasul Suzhou a expediat 500 de tone de roca de langa lacul Tai, precum si 60 de mestesugari si 2 designeri pentru a asigura autenticitatea lor. Horticultorii si serele implicate au impresurat zona destinata gradinii chinezesti cu plante specifice, multe din ele fiind donate de persoane entuziaste. Printre plantele expuse sunt: bambus (Phyllostachys 'Holochrysa' si Nadina domestica), artar japonez (Acer palmatum), 3 varietati de Acorus, crizantema din pacific (Ajanica julibrissin), anemone, mai multe varietati de crin cobra (Arisaema), ghimbir salbatic (Asarum), aspidistra, buxus, Camelia japonica, lamai, clematis, clivia, o varietate de cornus, Cycas revoluta, deutzia, Fatsia japonica, hibiscus, hosta, ilex, magnolia, Osmanthus, peonia, pin, prun, rododendron si multe altele. Desigur ca sunt nelipsite varietatile de lotus (Nelumbo nucifera), nufar (Nymphaea) si orhidee Cymbidium.

Rezultatul acestor eforturi este o gradina chinezeasca in adevaratul sens al cuvantului, o oaza de frumusete si armonie aflata in mijlocul unui oras colorat si zgomotos.

cameliile care se vad prin dantela ferestrelor

specii de plante din gradina

floare de lotus

Articole asemănătoare

  • Caracteristicile gradinilor chinezesti

    Gradina chinezeasca reprezinta un stil de modelare a peisajului, dezvoltat si perfectionat vreme de peste 3000 de ani.

  • Gradina Botanica din Beijing

    Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

  • Gradina Mirabell din Salzburg

    Renumita Gradina Mirabell din Salzburg a fost proiectata in 1715, de-a lungul axei nord-sud care uneste Cetatea Hohensalzburg si catedrala orasului, la cererea printului Franz Anton Harrach.

  • Gradina Botanica din Tulcea

    Gradina Botanica din Tulcea ofera conditii excelente pentru odihna, cercetare si pentru protectia unor specii rare care fac parte din flora spontana a Dobrogei.

  • Gradinile chinezesti, un peisaj mirific de neinlocuit

    Traditionala gradina chinezeasca si-a facut aparitia in dinastia Tang si a evoluat in timp intr-o maniera frumoasa dand nastere unui design cu bazine si fantani, dealuri, urcusuri si coborasuri implementat si astazi in gradinile din intreaga lume.


Warning: fopen(cache/ae4f3b899ab032ac2b0013fe9a1c8fef) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139