Glechoma hederacea - iedera terestra decorativa

iedera terestra

Denumire stiintifica: Glechoma hederacea

Denumiri comune: Iedera terestra

Familie: Lamiaceae

Origine: zonele impadurite si de pasuni din Europa

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena, erbacee, cu port tarator, acopera prin frunzisul abundent spatiul pe care este cultivata. Necontrolata in crestere, poate acoperi portiuni mari din gradina. Este adeseori cultivata in ghivece sau cosuri suspendate, pentru aspectul si eleganta frunzelor rotunjite, dantelate, cu aspect cordiform si petiol lung, acoperite cu perisori moi. Varietatea cu frunze panasate, verde cu stropi sau margini albe, este de departe cea mai decorativa. Este potrivita pentru imbracarea zidurilor nu prea inalt, cu orientare nordica si poate fi observata si in flora spontana.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare: Nepretentioasa de fel, daca e sa ne luam si dupa denumirea comuna, Iedera terestra, rezista in aproape orice conditii de cultura.

 

 

Plantata afara, cu scopul acoperirii zidurilor caselor sau ale balcoanelor, suporta lumina intensa dar se dezvolta mai bine la semiumbra.

Cultivata in interior intr-un ghiveci suspendat sau intr-o jardiniera pe terasa, are nevoie sa-i asigurati zilnic 3 ore de soare dimineata, fiind de preferat asezarea in imediata apropiere a unei ferestre cu orientare nordica.

Nu ridica pretentii in privinta caldurii, suportand la fel de bine temperaturile ridicate din timpul verii cat si frigul iernilor. Totusi gerurile prelungite pot afecta vigoarea si radacinile plantei.

In conditii de interior, necesita pulverizare sporadica, de 2 ori pe saptamana si numai in perioada foarte calduroasa. Asezarea ghiveciului pe un strat de pietris ud va ajuta la mentinerea unei umiditati atmosferice ridicate, in imediata apropiere a frunzisului.

Udarea este poate singurul aspect ce trebuie urmarit indeaproape, intr-ucat Glechoma hederacea este foarte setoasa. Va fi udata periodic, astfel incat pamantul sa nu fie lasat sa se usuce prea tare intre doua udari. Lipsa apei are efecte vizibile imediate: rasucirea frunzelor, ofilirea, brunificarea si uscarea lor.

Pentru alcatuirea substratului de cultura, puteti alege intre un pamant de gradina in amestec cu turba usoara sau un pamant de flori cu adaos de mranita de frunze.

Cultivata in aer liber, nu are nevoie de fertilizare. Pentru exemplarele de interior, se recomanda totusi administrarea, din doua in doua saptamani, a unor ingrasaminte echilibrate pentru plante de balcoane si terase.

 

 

Inflorirea este sporadica si se produce pe o perioada relativ lunga, din aprilie pana in iulie. Totusi florile mici, de culoare liliachie, violet deschis si rareori albe, ce apar de sub frunze, sunt nesemnificative, comparativ cu aspectul frunzisului.

 

 

Inmultirea este extrem de facila si se poate realiza pe tot parcursul anului. Se utilizeaza butasi de tulpina, plantati in turba sau nisip. Se mai poate folosi si metoda butasirii in apa, tulpinile scurte vor face astfel radacini in cca 2-3 saptamani.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pentru ca planta sa-si mentina aspectul stufos cu frunzis bogat, primavara se vor taia drastic ramurile principale.

 

Alte specii si varietati: G.hirsuta, G.micrantha

 

 

GradinaMea.ro

 

 

Articole asemănătoare

  • Trandafirii cataratori Lawinia

    Varietate de trandafir rezistent la frig si daunatori, dar si la boli, relativ usor de ingrijit si longeviv, Lawinia este o planta decorativa perfecta pentru orice gradina datorita florilor mari, numeroase, de culoare roz deschis, intr-un reusit contrast cu frunzisul de un verde intens.

  • Clematite Nelly Moser

    Planta decorativa care se potriveste atat in gradini cat si in balcoane, Clematis Nelly Moser este o varietate hibrida care iese usor in evidenta datorita florilor mari, numeroase, cu petale bicolore si care se adapteaza usor diverselor tipuri de sol si climate.

  • Hibiscus Gigant varietatea Matilda

    O planta decorativa de o rara frumusete, acest tip gigant de hibiscus creste la fel de bine in gradina sau in ghiveci, dominand totul prin florile sale mari, cu petale de un alb trandafiriu si centru visiniu spre mov.

  • Trandafirul catarator Indigoletta

    Cu flori mari de un mov puternic, deschis, intens, asa cum nu te-ai astepta sa vezi la o varietate de trandafir, Indigoletta este un soi de planta decorativa rara, prea putin intalnita.

  • Veronica White

    Veronica White reprezinta o optiune decorativa accesibila ca pret si usor de ingrijit, foarte frumoasa datorita manunchiurilor de flori mici, albe, delicate, tulpinile putand sa ating la maturitate lungimea de 50 de cm.


Warning: fopen(cache/d56bf26a875722da08f2984f29731035) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139