Gateste in stil italian cu paste rigatoni
Rigatoni sunt un fel aparte de paste intalnite cu precadere in delicioasa bucatarie italiana. Chiar daca ne par straine dupa nume, toti am avut placerea sa le savuram de nenumarate ori de-a lungul timpului.
Denumirea provine din termenul “rigati”, care in italiana inseamna “crestat”, cu referire la textura lor. Pastele rigatoni imbogatesc mesele preparate in stil mediteranean in zona centrala si de sud a peninsulei italice. Din punct de vedere al aspectului se aseamana izbitor cu pastele penne care la radul lor au aceeasi forma cilindrica si prezinta striatii. Totusi, rigatoni pot fi recunoscute dupa capetele taiate perpendicular (la penne sunt oblice) si dupa dimensiunile superioare.
In patria lor, pastele se gasesc printre alimentele de baza, fiind pe de-o parte usor de preparat, iar pe de alta, deosebit de gustoase. De obicei se fierb si se servesc impreuna cu sos si cubulete de carne. Pentru mai multa savoare gospodinele acopera amestecul cu un strat generos de branza rasa sau cu mozzarella.
Rigatoni mai intra in alcatuirea unor specialitati preparate la cuptor, fapt neobisnuit pentru paste in general. Dimensiunile si textura lor le ajuta sa-si mentina forma dupa coacere, spre deosebire de spaghete care se “topesc” ori devin prea moi. In acest sens, rigatoni se aseamana cu lasagna, tot un fel de paste dar cu forma plata, folosite indeosebi pentru mancarurile coapte. In marile centre comerciale se gasesc sosuri de cumparat, pregatite pentru a fi turnate direct peste rigatoni.
Va propunem sa va exersati abilitatile de bucatar, astazi sau in oricare din zile, cu urmatoarea reteta delicioasa si nutritiva: Rigatoni rustice
Ingrediente:
150-200 grame rigatoni
2 linguri de ulei de masline
1 ceapa medie taiata in felii subtiri
2 linguri de otet balsamic
10 rosii deshidratate in ulei
1 cana de branza feta maruntita
6 frunze mari de busuioc
Nuci de pin
1 varf de cutit, ardei rosu picant (pisat)
Sare
Mod de preparare:
In timp ce fierb pastele, pune o lingura de ulei de masline intr-o tigaie si rumeneste ceapa la foc potrivit 3 minute. Adauga sarea, otetul balsamic, rosiile deshidratate in ulei, ardeiul rosu si nucile de pin. Prajeste compozitia inca 4-5 minute cu capacul pus, amestecand-o de cateva ori cu o lingura de lemn. Dupa ce s-au fiert pastele, scurge apa si adauga-le in tigaie alaturi de sos, lasandu-le inca 1 minut la flacara. Transfera totul intr-un castron si presara branza, frunzele de busuoic si uleiul de masline ramas. Serviti imediat.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Salata in stil mexican
Perfecta pentru gustare sau ca fel principal, consistenta, putin picanta, un amestec interesant de gusturi si culori vesele, o salata in stil mexican de care va puteti bucura in orice anotimp.
-
Retete cu peste. Peste in stil mediteranean, cu sos de legume
Retetele cu peste sunt intotdeauna gustoase si sanatoase. De aceea, va propunem sa pregatiti reteta de peste in stil mediteranean, cu sos de legume.
-
Paste cu ciuperci si smantana
Preparate in diverse moduri, pastele sunt incluse in meniul unei mese deoarece sunt gustoase, satioase si ne ofera energie. Asadar, va invitam sa incercati o reteta noua cu paste si anume: paste cu ciuperci si smantana.
-
Gradina in stil Biedermeier
Gradina in stil Biedermeier reprezinta un loc al sigurantei si al sanatatii fizice si spirituale. Aici ne bucuram de liniste si putem savura clipele cand ne regasim
-
Fasole boabe in stil mexican
Retetele mexicane sunt cunoscute nu numai pentru gustul deosebit de delicios al mancarurilor preparate, ci si pentru gustul condimentat oferit de acestea. O reteta de fasole preparata in stil mexican va fi pe placul tututor celor care adora ca fasolea sa fie nelipsita din meniul unei zile.