Gandacul frunzelor de mar
Gandacul frunzelor de mar
Luperus xanthopus, ordinul Coleoptera, familia Curculionidae
Adultii sunt negri cu antenele si picioarelebrune sau brun-roscate. Pe elitre prezinta striuri longitudinale prevazute cu alveole mici, pronotul este rugos, iar rostrul scurt. Lungimea corpului este de 7-8 mm. Frunzele atacate sunt mancate pe margini sub forma de rosaturi adanci, dantelate.
Este raspandit mai ales in zona silvostepei si a padurilor de foioase. Gandacul ataca marul, parul, piersicul si alte specii de pomi producand in anii de invazii defolierea lor. Cand atacul este puternic, pomii nu se mai dezvolta, mugurii de rod nu se mai diferentiaza, fructele raman mici si de multe ori.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Cocktail cu bere de ghimbir, scortisoara si cidru de mere
Un cocktail surprinzator pentru cei care vor o bere de ghimbir rece intr-o zi calduroasa, cu note intense de mar si mirodenii, excelent pentru clipele petrecute alaturi de cei mai buni prieteni.
-
Cocktail cu rom alb, suc de mere si limeta
O bautura cu gust puternic de mar, note de scortisoara si aroma exotica de rom.
-
Bautura de iarna cu suc de mere si rom brun
O reteta cu gust de toamna tarzie, aroma dulce acrisoara de mar si note exotice de rom brun, totul alaturi de mirodenii si putina lamaie.
-
Ceai negru cu mar si mirodenii
Servit fierbinte, intr-o cana plina de arome si miresme, este bautura perfecta pentru iarna, maii ales cu prospetimea usor acida si acrisoara a feliilor de mar.
-
Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?
Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care