Fructe care ne plac: portocale si mandarine
Portocalele si mandarinele sunt printre cele mai gustoase fructe exotice. Rafturile magazinelor si tarabele pietelor sunt pline cu aceste fructe, semn ca ele se afla categoric undeva in fruntea listei cu fructe preferate ale romanilor. Oricum, nu este de mirare ca situatia sta asa, pentru ca portocalele si mandarinele sunt bune de mancat ca desert dar si sub forma de sucuri, creme, gem sau dulceata si inghetata. Sa recunoastem, feliile de portocala arata minunat daca sunt asezate pe un tort. Mai mult, in bucataria siciliana, portocalele fac parte din lista de ingrediente a unor retete de salata, fiind combinate cu succes cu legume precum arugula sau ceapa rosie. In Provence, portocalele sunt folosite pentru a accentua aroma fripturilor.
Desi anotimpul citricelor este iarna, cand se spune ca apar cele mai bune fructe de acest gen, ''febra'' portocalelor si mandarilenor are loc in jurul fiecarei sarbatori. Principalele tari producatoare sunt SUA, Spania, Italia, Israel, insa comerciantii nostrii prefera tari mai apropiate, precum Grecia, Turcia, Liban.
Cum alegem portocalele
In general ne spunem ca daca alegem un fruct cu coaja stralucitoare, lucioasa, si continutul acestuia va fi la fel de bun. Ei bine, nu este chiar asa.
- culoarea portocalei este influentata de cantitatea de lumina, de temperatura la care a fost pastrata si, in unele cazuri, de aditivii alimentari, asa ca nu este un indicator tocmai bun pentru calitatea fructului.
- in acelasi sens, nici dimensiunea fructului nu poate garanta cat de zemos sau dulce va fi acesta. Fructele mari si usoare pot avea coaja groasa si pulpa uscata si fara gust.
- de obicei, un fruct zemos este mai greu. O portocala ''perfecta'', cu mult suc, este grea si tare, nu usoara si moale.
- petele mai inchise la culoare sunt un semn ca fructul a inceput sa fermenteze.
- coaja moale, la portocala, este un semn ca fructul este uscat; la mandarina insa, coaja trebue sa fie moale.
- mandarinele nu trebuie sa aiba coaja foarte moale, pentru ca aceasta indica fructele vechi.
Portocalele si mandarinele se pastreaza bine si la temperatura camerei, insa numai pentru cateva zile. Pentru a le avea mai mult timp si pentru ca ele sa isi pastreze gustul deosebit, cel mai bine este sa le tineti la frigider.
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Laleaua Bon Bini
Poate ca suntem obisnuiti cu forma unei lalele clasice, pe care o putem intalni in gradini sau in buchete, alegem dintre ele culorile care ne plac, insa daca vrem o lalea cu totul deosebita aceasta varietate, Bon Bini, este un soi ce iese in evidenta prin forma neobisnuita si combinatia cromatica.
-
Trucuri si retete pentru fructe si legume
Daca va temeti ca feliile de mar isi vor schimba culoarea si gustul foarte repede exista o solutie care le va da si o aroma in plus. Amestecati doua linguri de miere cu o cana de apa plata la temperatura camerei, turnati totul peste feliile de mar puse intr-un vas si lasati-le pentru 10 minute. Nu doar ca vor rezista mai mult dar gustul va fi mai dulce si mai bun, iar banalele felii vor deveni o gustare foarte populara mai ales printre cei mici.
-
Hot Orange Mocha - Cafea fierbinte cu coaja de portocale si ciocolata amaruie
Bauturile fierbinti si aromate sunt la mare cautare in sezonul rece. Asadar, pentru o zi friguroasa de iarna va puteti incalzi cu Hot Orange Mocha, o cafea fierbinte cu coaja de portocale si ciocolata amaruie.
-
Totul despre vitamina soarelui
In anotimul rece ceea ce ne lipseste cel mai mult din organism este vitamina D - substanta minune care ne daruieste lumina si soare. Sunt de ajutor preparatele care contin aceasta vitamina?
-
Pretuim sanatatea asa cum ar trebui?
Fiecare zi in care ne trezim sanatosi si pe care o ducem astfel la bun sfarsit trebuie privita ca pe un miracol, deoarece sanatatea reprezinta cel mai de pret bun pe care il avem