Florile cu cel mai neplacut miros din lume

Oamenii privesc florile cu mare admiratie fiindca sunt un mijloc prin care isi pot exprima sentimentele fata de semeni. Varietatea de forme si culori sub care le intalnim in natura este mare intocmai ca aceea a mirosurilor pe care le raspandesc.

Inainte de a da curs exemplelor noastre, amintim in treacat ce reprezinta mirosul pentru cele care le poseda, pentru gingasele flori. Chiar daca ne place sa credem ca noima lor ar fi sa ne bucure sufletele, in lumea plantelor mirosul constituie de fapt un adevarat limbaj. Astfel sunt chemate fapturile care asigura procesul de polenizare si tot la fel sunt indepartati si oaspetii nepoftiti.

Urmatoarele plante nu numai ca detin un miros extreme de neplacut, pe care din pacate (ori din fericire) nu il puteti simti, ci au si o infatisare destul de bizara.  

Amorphophallus titanium


Amorphophallus titanium se spune ca raspandeste in aer cel mai neplacut miros din cate se intalnesc in lumea plantelor si creste doar in padurile ecuatoriale din Sumatra. Prima descriere stiintifica a fost realizata in anul 1878 de botanistul italian Odoardo Becarri. Gratie aspectului exotic, la scurta vreme patrunde in Gradina Botanica Regala din Londra iar la inceputul secolului XX in America.  

Rafflesia arnoldii


Cum “aschia nu sare departe de trunchi”, Rafflesia arnoldii nu putea fi decat o ruda apropiata a florii din Indonezia, prezentata anterior. Rafflesia arnoldii are dimensiuni mai reduse si aduce prin aspect mai mult a floare decat a monstru. Astazi, Rafflesia arnoldii este amenintata cu disparitia. In Borneo si Sumatra, oamenii pe proprietatile carora cresc asemenea exemplare sunt incurajati prin diferite mijloace sa le crute. Totusi, din pricina mirosului si a texturii dezgustatoare, putini locuitori intampina cu bunavointa cerinta.

Sursa foto: Wikipedia

I. C.

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/b495c3f526367bdf5679cabe428d24aa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139