Factori de stres in cazul coniferelor

Cunoasteti povestea arborilor cu frunze vesnic verzi a caror podoaba nu se scutura odata cu sosirea toamnei? Aceste conifere intalnite si pe teritoriul tarii noastre, oricat de grozave ar parea in relatarile copilariei, nu sunt nici ele nemuritoare si resimt presiunea factorilor de stres din mediu. Devitalizarea, ingalbenirea acelor si chiar decesul padurilor de brad, pin, tisa, molid etc, poate avea oricand drept cauza unul dintre elementele enumerate:


Excesul de umezeala si seceta

Precipitatiile sunt o binecuvantare pentru orice planta din lume, dar excesul este daunator intocmai ca si seceta. Un sol suprasaturat cu apa reduce drastic nivelul oxigenului din pori si ineaca literalmente radacinile.  Acest scenariu este valabil mai cu seama toamna, iarna si primavara, dupa producerea dezghetului, in zonele in care natura terenului predispune permanent la un drenaj defectuos. Efectele nu sunt vizibile de pe o zi pe alta, ci in aproximativ 15-20 ani, dar mult prea tarziu pentru a se mai putea face ceva.  Presiunea exercitata de seceta este vizibila mai ales in timpul verii, la coniferele asezate pe soluri bine drenate care nu retin apa (nisip, pietris).


Daune de iarna

Plantele vesnic verzi pierd apa prin transpiratie pe parcursul anotimpului rece. In cazul in care umiditatea solului este redusa sau radacinile sunt nesanatoase, umezeala din ace nu este alimentata iar acele mor. Din nou, simptomele sunt vizibile decat in primavara sau la inceputul verii. Portiunea afectata va fi cel mai adesea aceea care se confrunta cu vanturile predominante din zona.

Solutiile de sare antiderapante 

V-ati putea intreba ce legatura au coniferele cu solutiile antiderapante..Legatura este aceea ca pe drumurile afectate de inghet, care uneori trec si prin zone de munte, se obisnuieste sa se intervina cu astfel de substante care inevitabil se infiltreaza in sol. Excedentul de sare pericliteaza sanatatea radacinilor, cauzeaza brunificarea acelor si unoeri poate aduce chiar moartea plantei.    


Poluarea aerului

Cand conditiile locale inlesnesc acumularea smogului, benzi inguste galbene se pot dezvolta pe acele plantelor. Alteori, cum este in cazul pinului alb, deficitul de ozon produce tulburari grave de dezvoltare. Pe de alta parte, s-a constatat ca plantele afectate de seceta sunt mai susceptibile sa resimta impactul negativ al poluantilor din atmosfera.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/d63ba15016303afbbebe40ccfc731756) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139