Dulciurile isi dezvaluie treptat avantajele
Foarte multi considera dulciurile piedici in calea unei alimentatii sanatoase, si vad nevoia de a manca dulce drept un “pacat”. Cu exceptia cazurilor in care ne sunt interzise de medici, orice om are dreptul si chiar trebuie sa apeleze periodic la dulciuri spre binele personal. Desigur, in cantitati corespunzatoare.
Daca esti destul de tare, poti sa-ti satisfaci pofta de dulciuri din cand in cand, dar cu portii mici. Ai grija sa nu cedezi prea des si sa nu depasesti 150 de calorii la o astfel de gustare.
Dulciurile ne elibereaza de stres, ne inlesnesc o stare psihica pozitiva si cel mai important, ne ofera energia de care avem nevoie pentru desfasurarea activitatilor zilnice.
Nu v-ati intrebat niciodata de ce in pragul examenelor, a momentelor care necesita un efort oarecare, simtiti nevoia sa dati buzna la tableta cu ciocolata? In fond, nu este vorba de altceva decat de o cerinta fireasca a organismului. Pe masura ce efectuam activitati mai solicitante sau mai putin solicitante, nivelul de glucoza din sange scade, rezultand starea de oboseala, depresie, apatie.
Cu putina ciocolata neagra in fiecare zi am putea evita chiar unele afectiuni grave, precum accidentele vasculare cerebrale. Dintr-un studiu publicat in “Neurology”, efectuat pe un esantion de 37,000 de suedezi cu varste cuprinse intre 45 si 79 de ani, a reiesit ca persoanele care consumasera ciocolata (63 g pe weekend) erau cu 17% mai pasibile la accidente cerebrale decat cele cu alimentatie obisnuita. Aceleasi flavonoide care protejeaza organismul impotriva atacurilor cerebrale au si capacitatea sa reduca presiunea arteriala.
Cercetatorii de la Universitatea Tel Aviv au afirmat la inceputul acestui an ca daca sunt servite pe post de mic dejun, dulciurile ar putea ajuta la pierderea in greutate. Studiul publicat in “Steroids” a vizat 200 de adulti cu dieta scazuta in calorii. Unii dintre acestia au mancat la micul dejun biscuiti, o felie de tort sau o gogoasa in vreme ce un al doilea grup a beneficiat la masa de dimineata de carne de ton, albus de ou, branza si lapte. Cei care au mancat dulciuri s-au simtit mai putin infometati si au avut mai putina pofta de mancare pe parcursul zilei. In plus, au continuat sa piarda kilograme in a doua parte a studiului.
Chiar daca pare un aspect lipsit de importanta, dulciurile constituie un liant in relatia dintre oameni. Nimic nu este mai placut decat a servi ceva dulce in oras, in compania prietenilor.
Sursa foto: technorati.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Red Baron, alegerea deosebita pentru orice parc sau gradina
O planta perena rezistenta si cu aspect decorativ deosebit, Red Baron este un soi cu un colorit viu, de un rosu-intens spre carmin in perioada toamnei – cand aceasta planta isi dezvaluie cu adevarat frumusetea – si un amestec de verde, galben si rosu in restul anului.
-
Salata de conopida
Conopida este ingredientul principal intr-o salata de toamna, servita calda, cu mici detalii surprinzatoare precum stafidele dulci si parfumate.
-
Plante de birou usor de ingrijit
Arborele de jad este perfect pentru birou, fie ca il cumparati pentru dumneavoastra, fie ca il oferiti in dar.
-
Sfaturi pentru o gradina de interior
Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.
-
Retete de sezon. Supa de pastarnac cu patrunjel
Nu este nimic nou in legatura cu faptul ca toamna exista o predispozitie generala pentru mancarurile de legume.