Dudul

 

Descriere:
Arbori prezentand frunze petiolate, dispuse altern, dintate pe margini, uneori lobate, prezentand 3-5 nervuri. Florile sunt de doua feluri: barbatesti si femeiesti. Fructul este carnos (duda), de culoare alba sau neagra in functie de specie. Infloreste in luna mai. Dudul este cultivat prin gradini, marginea soselelor etc.

 Recoltarea:
Se culeg frunzele tinere de la ambele specii, fara petiol.

 Mod de uscare:
Frunzele se intind in straturi subtiri pe rame in incaperi uscate. Pe cale artificiala, se usuca la o temperatura de 50-60 grade C. Din 3-4 kg frunze proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

 Intrebuintari:
Sub forma de ceai se foloseste in diabet. Din radacina de dud negru, uscata si maruntita, se realizeaza un macerat in alcool (tinctura), care se foloseste la dizolvarea calculilor renali si ureterali (pietre la rinichi). Intern: antidiareic, alcalinizant, adjuvant in tratamentul diabetului.

Articole asemănătoare

  • Frunzele de dud si sanatatea

    Morus alba si Morus nigra sunt numirile stiintifice care li se atribuie celor doua specii de dud diferentiate de pigmentul fructelor. Dudul este apreciat pentru fructele suculente gustoase si pline de vitamine din care gospodinele prepara dulceturi.

  • Dudul alb si cel negru

    Dintre cele aproximativ 16 specii ale genului Morus, trei cunosc o larga raspandire geografica: Dudul alb, Dudul negru si Dudul rosu.


Warning: fopen(cache/0aa4c94fad078fccf893772733636f51) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139