Dracila
Denumirile populare ale acestei plante medicinale sunt: macris spinos, macris iepuresc, agris rosu, cel care te iubeste te inteapa etc., iar denumirea latina este de berberis vulgaris. Aspectul sau este de nuiele plecate din una si aceeasi radacina si in unele cazuri intalnim tulpini groase in diametru de 5-6 cm din care pleaca nuiele ajungand la o inaltime de 2 m. Aceste nuiele au ramurile acoperite cu ghimpi tripli, divergenti, ramuri de culoare rosie cand sunt tinere, dar cand se intareste, coaja lor se schimba in cenusiu murdar, iar lemnul este galben. Frunzele sunt adesea rosii, ovale si dispuse in fascicole care pornesc din acelasi loc cu ghimpi si struguri florali. Aceste flori sunt galbene cu miros neplacut si atarna in jos. Fructele sunt boabe ovoide, de culoare rosie aprinsa si au un gust acrisor si placut. Creste indeosebi prin tufisuri si lunci, spontan pe coaste etc. Recoltarea se face in mod deosebit asupra coajei, in perioada septembrie-octombrie. Compozitia chimica a coajei de dracila consta in: alcaloizi, berberina (in mare cantitate), berbamina si oxiacanthin vinetin etc.
Medicina stiintifica a constatat o stimulare a aparatului circulator si a respiratiei atunci cand se foloseste aceasta. Astfel, in starile de epuizare acuta sau cronica, circulatia sangelui se imbunatateste, pulsul devenind mai sanatos, iar respiratia mult mai usoara. Actiunea sa nu este violenta, dar foarte pretioasa. Dr. Riperger, dr. Newton si dr. Lippe o pretuiesc indeosebi ca un mare potrivnic al calculilor biliari. De asemenea, au actiune antiinflamatorie asupra ficatului, vezicii biliare, rinichilor si a basicii udului. Diminueaza durerile menstruale.
Medicina populara intrebuinteaza dracila ca o purificatoare a sangelui, contra febrelor, ca apa de gura, pentru potolirea durerilor dentare etc. Practica zilelor noastre arata ca, asociata cu Chaparal de California, trifoi rosu de balta, a dat bune rezultate in cancerul incipient al ficatului.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Berberis thunbergii Golden Ring
Frunzele mici obovate au initial o nuanta purpurie, mata, cu o bordura subtire de un galben deschis, un efect cromatic interesant care iese usor in evidenta. Interesant este ca acest soi de dracila isi va schimba culoarea in functie de anotimp.
-
Remedii naturiste pentru cei bolnavi de diabet zaharat
Diabetul este o boala cu raspandire in masa, determinata genetic sau dobandita, caracterizata prin deficit relativ sau absolut de insulina, care are drept consecinta tulburarea capacitatii organismului de transforma carbohidratii in energie.
-
BERBERIS
BERBERIS- Dracila. Familia Berberidaceae. Aspect: arbust. Perioada de inflorire primavara-vara Expunere la soare Genul cuprinde circa 450 specii, cu aspect arbustiv spinoase, cu frunze mereu verzi sau cazatoare, originar din zonele boreale, din Asia, Africa de nord si tropicala si din America de sud. Prefera soluri stancoase, in zonele montane. Frunzele sunt lineare, ovate sau subovate si sunt reunite in mici grupuri sub forma de rozete. Florile sunt sferice sau in forma de cupa si au petalele si sepalele galbene. Speciile mereu verzi sunt apreciate pentru frunzis iar cele cu frunze cazatoare pentru aspectul multicolor al frunzelor in timpul toamnei si pentru ciorchinii de bace viu colorati care deseori rezista pe ramuri pana iarna. Unele specii si hibrizii rezultati din ele pot forma garduri vii cu aspect frumos fiind folosite si pentru spatii reduse. ....